Благовісник

 

Благовісник у Фейсбуці
Благовісник
у «Facebook»

 

Останній номер
4,2023
«Чи є справедливість на світі»

 

 

 

 

2,2013

Дивитися PDF

Скачати PDF (rar)

Тема номера: "Дія Духа Святого в сучасній Церкві"

Сторінка редактора

Двадцяте і двадцять перше століття характерні небувало потужною дією Духа Святого. Це і розширення до світових масштабів місіонерства, навернення до Христа мільйонів людей з усіх народів, це і зародження та швидкий розвиток так званого п'ятидесятницького руху. Тема Духа Святого та Його дій нині актуальна, як ніколи за всю історію християнства. Сила, завдяки якій сьогодні й виконується Божа праця на землі, стала об'єктом пильної уваги. Одні підпорядковуються силі Духа Святого в служінні, інші — не сприймають надто викличних та незрозумілих вчинків людей, через яких діє ця сила.

Інтерв'ю зі старшим єпископом Церкви ХВЄ України Михайлом Паночком

Протягом історії християнства диявол усіма силами намагався загасити Божий — вогонь, зупинити джерело, яке відкрилося в день П'ятидесятниці. Зокрема через єресі — з'явилися николаїти, валаамове вчення, лжепророки... Ворог знає, у чому сила Церкви. Сила Церкви — в єдності з Христом в Дусі Святім. Цю силу диявол завжди намагався спинити. У Самсона Даліла хотіла вивідати секрет його сили. Так само чинить лукавий, він хоче зробити церкву безсилою, обрізавши (образно) її кучері. Тому єресі, заблудження, гріх будь-якого масштабу, послух власній гріховній природі працював проти Святого Духа. Але ми вдячні Богові, що ніякі сили не змогли згасити Його вогню. Він горів протягом двадцяти віків і горить у двадцять першому.

Служіння словом та ділом, Михайло РОМАН

Боже Слово каже, що Ісус Христос вчора, сьогодні і навіки Той самий. В Нього на першому місці завжди стояла проповідь Євангелії. По-друге, Ісус Христос зціляв хворих, які приходили послухати і отримати оздоровлення. І третій пункт Його служіння — це вигнання демонів. Це Він практикував, коли виконував служіння на землі. На Ньому було помазання Духа Святого, що наділило Його здатністю виконати ці завдання. Коли Ісус воскрес, то чітко сказав учням: «Не відлучайтесь від Єрусалима, доки не отримаєте те саме помазання для виконання того ж завдання», — тобто для проповіді Євангелії, оздоровлення хворих і щоб перемагати демонічну силу.

Ми свідки Божого Слова, яке збувається, Володимир ГРИЦАК

Нововолинська церква ХВЄ вже більше як півстоліття є своєрідним факелом вогню Духа Святого. Народжена одночасно з новим шахтарським містом, у якому, згідно з планами атеїстичної ідеології, не мало бути місця жодним церквам, вона стала відомою далеко за межами Волині. Незважаючи на сильний тиск з боку влади, заборони, переслідування, церква жила, збільшувалася і, на перекір планам безбожників, була яскравим доказом могутньої дії Духа Святого.

Два пророцтва Христа, Микола СИНЮК

Наші сучасники втомилися від калейдоскопу дат про «останній день». Дати приходили — він не приходив. Лжепророки навіть не червоніли, коли їхні передбачення мали ефект навіть менший від ефекту «мильної бульбашки». Висуваються нові гіпотези, проводяться більш ретельні обрахунки, на черзі — нові дати… Проте нас цікавлять не домисли лжевчителів, а дійсне знання ситуації сьогодення. А воно полягає у цьому пророцтві Ісуса Христа: «Буде проповідувана ця Євангелія Царства… всім народам — і тоді прийде кінець». Отже, ми очевидці й свідки здійснення пророцтва Божого Сина.

Така складна проста арифметика, Сергій Луганський

Натрапив якось в інтернеті на одну замітку з виразно гумористичним підтекстом. Вона була написана людиною освіченою, що добре розуміється у вищій математиці. Для мене це надто високий рівень, тому я навіть не робив спроб скопіювати текст, пішовши шляхом найменшого опору — просто сканував замітку у форматі фото. Не намагайтеся розібратися у тих складних значках — для більшості читачів, як і для мене, вони нічого не кажуть. Проте, мене зацікавив текст-пояснення. Виявляється, просту арифметичну дію, таку, як наприклад, 1+1=2, можна для солідності настільки ускладнити, що читач вигукне: «Вау, яка розумна людина!»

Людина з неба

Серед гонінь та заборон Дух Святий діє в китайській церкві великими пробудженнями та чудесами. Одним із яскравих свідчень цьому є «брат Юн» — саме так він відомий серед підпільних церков Китаю. Хлопчина з найбідніших верств, без будь-яких перспектив на майбутнє з милості Божої знаходить Христа й повністю присвячує Йому життя. Він стає полум’яним проповідником Слова Божого, через нього Бог робить чудеса та знамення. А ще він відомий китайським віруючим як «людина з неба». Саме так називається книга, у якій розповідається про служіння брата Юна, про чудесне керівництво Духа Святого в його житті та чудеса, які Господь проявляв через нього.

Свідчення Духа, Михайло ЮНАКОВСЬКИЙ

Розкажу про одну ситуацію, яка сталася в перші роки мого християнства. Наша церква тоді була ще зовсім молодою. Із захопленням і сумом згадую той час: які ми були ревні, які ми були сміливі! Усе було і вперше, і знову. Ми віддавалися цій новизні легко, вільно і з готовністю, пропонуючи себе для служіння скрізь, де ми були потрібні. Але це так, до слова… А згадана мною ситуація полягала ось у чому. Не буду розповідати всіх подробиць, але факт у тому, що дочка однієї з наших літніх сестер прийняла дозу якихось ліків більшу, ніж це було сумісно з життям. У такому стані її і знайшов батько вдома. Швидка привезла її в нашу місцеву лікарню, і лікарі почали боротьбу за життя. Коли я про це дізнався, то ще з двома братами негайно попрямував туди.

Духа не вгашайте, Олексій ПРОКОПЕНКО

Довгий час фраза «вгашати Духа» була для мене наповнена змістом дуже абстрактним і майже містичним, мені важко було знайти їй якісь конкретні точки прилягання. От якщо, допустимо, я подивився який-небудь фільм (нехай навіть із хорошим змістом), то чи я угасив Духа? Або послухав християнський реп (знову ж із хорошим змістом)? Або якщо висловив критичне судження про будь-яку книгу християнського автора? Чи вгашає Духа церква, у якій приватне говоріння мовами не заохочується, а публічне — забороняється? Чи вгашають Духа служителі, які не дозволяють використовувати під час спільних богослужінь барабани? Або які зупиняють проповідника, який переступив через годину й десять хвилин?

Як і коли діє Святий Дух?, Олександр ПОПЧУК

У Біблії багато йдеться про надзвичайне, про чуда й знамена, які супроводжували Божих людей, Божих помазаників. І саме ці надзвичайні моменти в житті християнина й Церкви всіх часів і поколінь звершує Святий Дух через Свої дари. У Слові Божому згадуються дев’ять дарів Духа. Три дари, через які Святий Дух щось відкриває: слово знання, слово мудрості й дар розпізнання духів. Три дари, через які діє сила Божа: дар уздоровлення, дар чудотворення і дар віри. І три дари для збудування, коли Дух Божий говорить через людські уста: дар інших мов, дар вияснення мов і дар пророцтва.

Вільям Бранхам: Божий пророк з людськими слабкостями

У нашій рубриці «Історичні постаті» ми здебільшого представляємо людей, які справили позитивний вплив на історію християнства. Однак, є не менш відомі імена, які залишили після себе досить суперечливу славу. Постать Вільяма Бранхама — приклад того, як служитель може з власної волі використати довірене Богом служіння не за призначенням. Цей матеріал актуальний ще й тому, що вчення Вільяма Бранхама набуває поширення і в Україні.

Три моїх життя, Наталія ДЬОМІНА

У віруючих (і невіруючих) людей іноді складається думка, що життя слідування за Богом — це суцільна низка чудес, зцілень та благословень. Але не всі молитви бувають почуті і не всі проблеми вирішені. Хтось, як сказав автор Послання до євреїв, «одержавши засвідчення вірою, обітниці не прийняли» (11:39). В таких випадках найбільшим чудом є віра цих людей: не тільки не втрачена, але й загартована та зміцніла. Тоді свідчення твердості віруючих, які попри усі проблеми та випробування зберегли віру, є не менш сильним, аніж свідчення про чудесне вирішення проблеми. Пропонуємо свідчення людини, яка пройшла долиною страждань, яка не отримала явного зцілення, але продовжує свідчити про Божу милість в її житті.

Плата за лінь, Кароліна РАДІОНОВА

Коли ми приходимо у світ, нам мало що підноситься на блюдечку з блакитною облямівкою. Щоб навчитися ходити, нам потрібно сповзати всю підлогу вздовж та впоперек тисячі разів. Щоб навчитися писати, треба списати під лінієчку всякими знаками купи зошитів. І так у всьому. І нам би до того звикнути. До того, що над усім потрібно наполегливо працювати.

Чудеса без чудес, Юрій ВАВРИНЮК

Мені, як християнину, іноді буває соромно і незручно за себе. Це буває, коли чую свідчення про особливі чуда в житті віруючих, читаю про це в християнських періодичних виданнях та книгах. Коли одночасно зі сльозами вдячності Богові за особливі переживання, відкриття, здійснені чудеса в житті наркоманів, злочинців, смертельно хворих, чую, як по щоці котиться сльоза розчарування: «Господи, а чому ж у мене такого немає?!»
Так, на сором собі повинен признатися: в моєму житті не було чудес…

Чудеса в решеті: як відсіяти справжні чудеса від фокусів, Ганна ЯРМОЛЮК

Чи вірите ви в чудеса? У те, що в нашому надтехнологічному світі, де все — вивчено до дрібниць, можуть відбуватися речі абсолютно нелогічні, загадкові й надприродні? Дуже часто в новинах можна почути повідомлення про хрести і навіть лики святих, які випадково знаходять на зрубах дерев, про ікони і статуї, що «плачуть» миром, сльозами, кров’ю або навіть перлами. Що це — серйозне попередження згори чи просто фокуси невідомої сили, яка навіть атеїстів здатна переконати, що «щось таки є»?.. Як ці чуда здатні вплинути на наше життя? І як відрізнити справжнє чудо Боже від фальшивки?

Побічні ефекти, Михайло ЮНАКОВСЬКИЙ

Уявіть собі таку ситуацію. Ви приходите в аптеку, спонукувані бажанням купити розрекламовані ліки. На ваше щастя, їх тільки вчора завезли. Ви з радістю просите провізора дати упаковку і починаєте читати анотацію. «Так, — задоволено бурмочете собі під ніс, — зміцнює..., підвищує..., захищає..., сприяє виведенню..., перешкоджає утворенню...»! Так це ж все для мене! От що пощастило, то пощастило!» Витягуючи з кишені гаманець, ви швидким поглядом пробігаєте розділ «Побічні ефекти». Вас він цікавить мало, бо ви вже захоплені продуктом. І раптом!..

Вірші про Дух Святий

Гріхи родового прокляття, У. І. Нанналлі

Останнім часом серед євангельських християн стали популярними так звані служіння звільнення від родових проклять. З’явилися окремі служителі, які «спеціалізуються» на цих служіннях, організовуючи цілі конвеєри «звільнень». Що ж говорить з цього приводу Слово Боже і як потрібно ставитися до згаданого вчення істинним християнам?

Біометричні паспорти: чому християни бояться Антихриста?, Дмитро ДОВБУШ

Я не раз помічав, що як тільки розмова заходить про Антихриста, число 666 і апокаліпсис, багато людей прямо таки оживають і починають навперебій ділитися таємничими знаннями, отриманими з різних джерел — від ЗМІ до духовних одкровень і пророцтв. Ніяка тема, здається, так не захоплює християн, як тема останнього часу. Варто тільки прозвучати фразі «печать на чоло» у проповіді, як прокинуться навіть парафіяни, що добряче задрімали!
Так от. Що ж у цьому поганого, запитаєте ви? Давайте по порядку.

 

 

Людяність — це дуже важлива риса, особливо для християнина,
тому що Бог створив нас передусім не віруючими,
а людьми.

Віталій ЯЦЮК

Українська християнська поезія Місія "Голос надії"