Благовісник

Життя Церкви

Служіння словом та ділом

Боже Слово каже, що Ісус Христос вчора, сьогодні і навіки Той самий. В Нього на першому місці завжди стояла проповідь Євангелії. По-друге, Ісус Христос зціляв хворих, які приходили послухати і отримати оздоровлення. І третій пункт Його служіння — це вигнання демонів. Це Він практикував, коли виконував служіння на землі. На Ньому було помазання Духа Святого, що наділило Його здатністю виконати ці завдання. Коли Ісус воскрес, то чітко сказав учням: «Не відлучайтесь від Єрусалима, доки не отримаєте те саме помазання для виконання того ж завдання», — тобто для проповіді Євангелії, оздоровлення хворих і щоб перемагати демонічну силу. В день П'ятидесятниці учні отримали хрещення Духом Святим. Вони проповідували Слово Боже — і Господь супроводжував їхнє служіння ознаками Божої благодаті.
Після двадцяти років свободи проповіді Євангелії люди мають Біблії, мають доступ до джерел, з яких можна дізнатися про Бога. Євангелія нині звучить потужно. Але сьогодні також актуальною є дія Святого Духа, яка підтверджує істинність цієї Євангелії. Сьогодні той Дух Божий, Який діяв у Христі, є на Церкві, на Його послідовниках. І ми знаходимо прояви Божої благодаті у зціленні людей.

Ми практикуємо служіння хворим людям, людям, які мають демонічну залежність. Багато людей нині приходить в церкву. Вони отримали через покаяння і особисте навернення зцілення своєї душі, тобто прощення гріхів, але люди мають і фізичні недуги. Ми практикуємо молитву за хворих людей з оливопомазанням, як про це написано в Біблії.

Одна жінка, яка відвідує нашу церкву, впала і поламала руку, тому потрапила до лікарні. Їй цю руку склали, але — невдало. І коли вона зрослася, після рентгену виявилося, що потрібно цю руку знову ламати і повторно складати. Вона літня людина і вирішила не йти на цей крок. А в церкві ми якраз мали служіння і молилися за хворих. Служителі звершили молитву в ім'я Ісуса Христа і помазали її оливою. Вона свідчила, що наступного дня, коли прокинулася і стала застеляти ліжко, то зловила себе на думці, що застеляє двома руками, а не однією, як завжди. Її пальці стали працювати. Жінка прийшла в церкву, підняла обидві руки й перед усіма ворушила всіма пальцями. Лікарі сказали, що потрібно ламати руку і складати наново, але через дотик Святого Духа рука була оздоровлена.

У нашій в церкві є сестра Надя, яка два роки мучилася від болю в ногах. Її ноги були опухлими, вона не могла повноцінно жити і працювати. Надія звернулася до служителів, щоб за неї помолилися. Ми звершили молитву, помазали її оливою — і вона потім свідчила, що відчула в своєму тілі, як біль залишив ноги. А перед тим купила ліки, хоча потім вирішила, що не буде їх приймати. Мова не про те, що ми проти ліків чи лікарів, просто ця жінка в своєму серці мала таку віру, яка, за її ж свідченням, уздоровила її. Надія розповідала, що раніше, коли їздила електричкою, то подруга завжди чекала на неї, бо вона повільно виходила, а тепер навпаки, вона сама чекає свою подругу, а та її наздоганяє.

Ще один приклад. Наша сестра в Господі, коли ще була невіруючою, мала онкохворобу. За словами лікарів, їй залишилося зовсім недовго жити. Мене попросили її відвідати. Я почав розповідати їй Добру Новину, запропонував покаятися. Її серце було відкрите, вона не відмовилася, прийняла Христа через покаяння, через віру — і це була її перша молитва. У другій молитві ми молилися за фізичне зцілення. Звершили молитву в ім'я Ісуса Христа. Сьогодні я розумію, що це Господь дав мені слова, які я тоді промовив до неї: «Ти не помреш, ти будеш жити». Я помолився і пішов. Через деякий час вона відчула, що їй стало краще. Вона прийшла в церкву, прийняла водне хрещення, отримала хрещення Духом Святим. Уже минув рік, вона ходить у церкву, живе, працює, має дитину. Пам'ятаю, просто під час служіння одна сестра підійшла до нас і попросила помолитися за родичку, яка була на шостому місяці вагітності — і в неї раптово відмовили нирки. Потрібно було негайно робити операцію, але й операцію не могли зробити, бо загинула б і дитина, і це нашкодило б матері. Ми призупинили хід служіння, звершили молитву в ім'я Ісуса Христа, і Бог спонукав мене проголосити, щоб жила і мати, і дитина, хоч мова не йшла про те, щоб спасти дитину, а хоча б врятувати матір. І вже потім сестра Наташа, яка заявляла про потребу, свідчила, що в момент звершення молитви, у родички запрацювали нирки. Їй зробили операцію. Ніхто не сподівався, що буде жити дитинка, але сьогодні жива і мама, і дитинка, яка нормально розвивається.

Ще один цікавий випадок був, коли нас попросили помолитися за пастора баптистської церкви, який довго вже лежав в лікарні, і вже дехто казав, що йому потрібно готуватися до переходу у вічність. Повертаючись зі служіння, ми заїхали у лікарню. Зайшли в палату, розгорнули Євангелію, прочитали місце з Послання Якова, де написано: «Чи хворіє хто з вас? Хай покличе пресвітерів Церкви, і над ним хай помоляться, намастивши його оливою в Господнє Ім'я, і молитва віри вздоровить недужого» (5:14,15). Усе відбувалося буквально п'ять хвилин. Ми прочитали текст, помолилися і пішли. Наступного дня пастору мали робити операцію. У нього не працював шлунок, і на операційному столі шлунок запрацював. Лікарі зашили розтин — і все. Лікар вийшов з операційної і сказав: «Сталося чудо!» Сьогодні цей пастор вже вдома. Стан його покращується, він став поправлятися.

Про що це говорить? Бог надприродним чином через дію Святого Духа уздоровлює, допомагає людям як вчора, так і сьогодні.

Друге, на що я хочу звернути увагу, — на те, що відбувалося в житті Ісуса Христа. Він служив людям, які були під владою демонів. І як це було за часів Ісуса,так є і в наш час. І до нас привозять, і ми їдемо до людей, які одержимі нечистими духами. Маючи благодать, помазання і владу від Бога, ми можемо руйнувати справи диявола в ім'я Ісуса Христа, щоб людина отримала свободу. В чому складність? Лікарі таким людям не можуть допомогти. Тут йде боротьба між духом Божим і духом демонічним. І Біблія вчить, що Той, Хто з нами, більший за того, хто у світі. Ісус сказав: «Я даю вам владу наступати на всяку ворожу силу», —що ми і практикуємо.

Нещодавно до нас привозили молодого хлопця. Він був розумний, мав вищу освіту. Але в нього були такі напади, коли він ставав неконтрольованим, неадекватно себе вів. І люди, які дивилися на нього з боку, казали, що він ненормальний. Але справжня причина в тому, що людина перебуває під впливом демонічної сили. І коли ми за нього молилися, то дійсно проявилися демонічні сили. Є різні прояви: люди можуть кричати, нецензурні слова говорити, робити різні неадекватні речі, але суть не в тому. Це не людина таке робить, а нечиста сила, яка є в людях. Спочатку ми з такою людиною проводимо бесіду, говоримо на тему окультної залежності. Людина відкриває певні моменти свого життя: куди ходила, з ким і що робила, про візити до ворожок, шептух, фільми жахів. Людина має визнати, що це є гріх перед Богом, покаятися, відректися. Після цього ми молимося за неї. Слава Богу, Господь звільнив цього хлопця, хоча молилися довго. Сьогодні він є членом церкви. І таких прикладів чимало.

Ми маємо служіння в колоніях. У Кременчуці є колонія, з тублікарнею, куди ми їздимо на служіння. Ми побачили, що Господь через Духа Святого торкається людей і звільнює їх від тютюнової залежності, алкогольної, наркотичної. Люди бачать свідчення того, що Бог живий і реальний, це не просто теорія, яку проповідуємо, а конкретні дії.

В одного чоловіка руки повністю були вкриті страшною екземою. Він вже нічого з цим не міг зробити. Але коли ми звершили молитву в ім'я Ісуса Христа, наступного дня ніби луска злізла з рук — і вони стали гладенькі та рожеві.

Інший брат свідчив, що коли він підійшов до хворого, який вже помирав, і просто сказав: «В ім'я Ісуса Христа будь здоровий», — через деякий час той бігав по кімнаті вигукуючи: «Я здоровий, як бик!»
Ми говоримо, що Господь сьогодні через силу Святого Духа і дари Божої благодаті явно показує Свою любов до людей, силу Свого Слова, силу Своєї істини, яка приносить звільнення духовне, душевне і фізичне. Ми це практикуємо. Беремо за основу Боже Слово, служимо людям і бачимо, що Господь відповідає на наші молитви. Сьогодні такий час, що потреб в житті людей не зменшилося: проблем, переживань, болю. Відповідь сьогодні є — вона в Євангелії Ісуса Христа, яка звучить у силі Святого Духа. І у людей, які бачать, як Бог відповідає, росте віра. Ми практикуємо в церкві, щоб на кожному служінні розповідали свідчення — що Бог зробив, як Бог відповів, як Бог зберіг, як Бог зцілив, як Бог допоміг. І коли люди чують, як інші свідчать, це зміцнює їхню віру.

Коли у 2000 році Степан Іванович Павлусь, теперішній старший пресвітер церков ХВЄ області, приїхав на Полтавщину, там було вісім церков християн віри євангельської. І з того часу, я вірю, з Божої волі, стали приїжджати в основному із західних областей України молоді брати й сестри, які долучалися до справи євангелізації в різних населених пунктах. За 12 років жертовної і посвяченої праці народилося декілька десятків нових церков: тепер їх понад 50, не враховуючи груп, які ще не зареєстровані. В області є 25 районних центрів, і майже у всіх є наші церкви. Не можу не згадати про молодіжні групи, служителів, пасторів з діаспори, які приїжджали на Полтавщину, служили нам і духовно, і матеріально, і це так само було від Господа. Багато подібних груп приїжджали і з Західної України. До цього місця поміг нам Бог, за що слава Господу.

Михайло Роман

Михайло РОМАН,
відповідальний за працю місіонерів місії «Голос надії» у Полтавській області,
заступник старшого пресвітера Полтавського об'єднання церков ХВЄ

"Благовісник", 2013,2