Головна

Про нас

Останній номер

Архів номерів

Статті

Замовити друкований варіант

Пожертвування

Інтернет-ресурси

Гостьова книга

Новини Церкви ХВЄ України


Актуальне запитання

Адреси церков ХВЄ та розклад богослужінь

 




Новини Церкви ХВЄ України

Церква християн віри євангельської відсвяткувала 450-річчя української Першокниги у с. Пересопниця

3.09.2011. На території культурно-археологічного комплексу «Пересопниця» вже вдруге відзначають 450-річчя Пересопницького Євангелія. Перше, затверджене на державному рівні святкування відбулося 27 серпня, в день, коли за історичними даними було завершено написання Книги. Продовжили свято урочистості, проведені Церквою християн віри євангельської України (ЦХВЄУ).

Організатором святкувань було Об’єднання церков ХВЄ Рівненщини, яке, підтримало державні ініціативи, зокрема постанову ВРУ «Про відзначення на державному рівні 450 річниці Пересопницького Євангелія» від 12 травня 2010 року N 2175-VI. Гаслом заходу стали біблійні слова: «Євангелія — сила Божа на спасіння кожному, хто вірує». Мета заходу — популяризація Пересопницького Євангелія не лише як скарбниці вираження української самобутності, але, в першу чергу, як джерела духовних цінностей.

Щоб взяти участь у святі, із на Рівненщину приїхали старший єпископ ЦХВЄУ Михайло Паночко, старші пресвітери обласних обєднань церков ХВЄ із західних регіонів: Михайло Близнюк (Волинь), Володимир Бричка (Житомирщина), Володимир Терещенко (Тернопільщина), Анатолій Гук, заступник старшого пресвітера (Львівщина). Також в урочистостях взяв участь директор міжнародної благодійної корпорації «Братерство без кордонів» Микола Богданець.

Вітаючи усіх присутніх, єпископ Віктор Боришкевич зауважив: «Сьогодні церква зібралася тут, щоб сказати, що у Бога є Слово. Я вдячний Богу, що ще 450 років тому Він заговорив до українського народу, давши можливість читати Євангеліє на рідній мові».

Михайло Паночко як Глава Церкви ХВЄ наголосив на тому, що Пересопницьке Євангеліє — це простягнута рука Бога до українського народу. «Душею Євангелії є Ісус Христос, — сказав він. — Хотілося б, щоб український народ, відвернувся від ідолів і повернувся до Бога, щоб український народ мав віру Божу, щоб ніколи не ходив із безнадійно опущеним обличчям!».

«Для Божого Царства немає меж, немає кордонів, — зазначив у своєму зверненні Михайло Близнюк. — Дух Святий може змінити людину, викорінюючи плотські якості і сповнюючи її позитивними, духовними. Усе це досягається силою євангельського Слова».

Музичним вираженням піднесеного і святкового настрою була гра духового оркестру ЦХВЄ з м. Горохова, що на Волині. «Не залишу ніколи Святої Біблії», — пролунала пісня групи «Авен-Єзер». Співом також послужив хор «Тисячі зір» з церкви «Свята Трійця» (м. Рівне). Піснею «Боже Великий, Єдиний» хор з смт. Степань по-особливому об’єднав усіх присутніх у спільному співі. Дякуючи Богу за усе, що Він створив, гурт «Левит» із м. Луцька виконав пісню «Боже, вдячний Тобі!». Також своїм хоровим співом послужила молодь із м. Кузнєцовська.

Привітав усіх гостей заходу Микола Богданець та у контексті урочистостей розповів про те, що цьогоріч благодійна корпорація «Братерство без кордонів» реалізовує особливий проект. «470 тис. Біблій буде поширено на українських теренах, — сказав він. — Тисячі Біблій ми вже розповсюдили і далі будемо працювати у цьому ж напрямку».

Про культурно-історичне значення Пересопницького Євангелія у своєму вітальному слові нагадав завідувач культурно-археологічним комплексом «Пересопниця» — Микола Федоришин. Він розповів про те, що під час відкриття музею «Пересопниця» рядами вишикувалася черга, щоб доторкнутися до Книги. Деякі вірили, що отримають зцілення. З нагоди свята Михайло Паночко подарував Миколі Васильовичу Біблію. «У цей ювілейний рік Пересопницького Євангелія Церква християн віри євангельської пожертвувала кошти на друк 10 тис. Біблій, одну з яких ми даруємо для вашого музею. Нехай від Євангелія зціляються не лише тіла, але й людські душі!», — побажав єпископ, вручаючи подарунок. Віктор Боришкевич також подарував Біблію в перекладі Деркача.

Про історіографію Пересопницького Євангелія усім розповів завідувач відділом освіти від ЦХВЄУ Віктор Вознюк. Разом з дружиною вони зворушили усіх віршем «Молитва за Україну».

Живим доказом Божої сили і слави стало свідчення колишнього комуніста, який у свій час відповідав за атеїстичне виховання у Рівненському районі, а зараз є ревним християнином. «Колись я забороняв своїй дружині читати Біблію, — говорить він. — Заховав її і вподовж 28 років перевіряв, чи жінка її не читає, а Бог дав їй мудрості замість Біблії покласти до хованки якусь художню літературу. Слава Богу, що так сталося!». Про те, як Євангеліє змінила життя, долю, переконання та інтереси розповів також і відповідальний за місіонерське служіння від місії «Добрий Самарянин» — Олег Гайдаров.

Як зазначили організатори свята, на заходах державного рівня Пересопницьке Євангеліє позиціонується як культурно-історичний об’єкт та цінний раритет, а на заходах церковного рівня про Книгу йдеться як про джерело духовності та рушія духовного пробудження українського народу. Заохочуючи людей читати Слово Боже, по завершенню урочистостей кожен із бажаючих міг отримати цінний подарунок і водночас головний атрибут свята — Біблію з копією обкладинки Пересопницького Євангелія.

Ірина НАУМЕЦЬ


(збільшити)


(збільшити)


(збільшити)

 

Інші заходи з нагоди святкування 450-річчя Пересопницького Євангелія

3.09.2011. Рада євангельських протестантських церков Дніпропетровської області відзначила 450-річчяі Пересопницького Євангелія

30.08.2011. Рада євангельських протестантських церков Дніпропетровської області провела круглий стіл на тему Пересопницького Євангелія

27.05.2011. У Волинській області стартував прект, присвячений 450-літтю Пересопницької Євангелії

10-11.05.2011. В Івано-Франківську відбулася акція «Біблія людям»

Проект "Рік Євангелії в Україні" на сайті Церкви ХВЄ України

Українська християнська поезія