Головна

Про нас

Останній номер

Архів номерів

Статті

Замовити друкований варіант

Пожертвування

Інтернет-ресурси

Гостьова книга

Новини Церкви ХВЄ України


Актуальне запитання

Адреси церков ХВЄ та розклад богослужінь

 




Новини Церкви ХВЄ

Рада євангельських протестантських церков Дніпропетровської області відзначила 450-річчяі Пересопницького Євангелія

3.09.2011. Рада євангельських протестантських церков Дніпропетровської області у приміщенні Дому Союзів провела міжконфесійне урочисте свято приурочене 450-й річниці Пересопницького Євангелія. Захід зібрав понад 400 людей, серед яких були представники Дніпропетровського обласного об’єднання церков християн віри євангельської, об’єднання церков євангельських християн-баптистів Дніпропетровської області, Української Уніонної Конференції Церкви адвентистів сьомого дня у Дніпропетровській області, християнської церкви «Пробудження» м. Дніпропетровська та інші.

Зокрема, у святкуванні брали участь,старший пресвітер церков ХВЄ у Дніпропетровській області єпископ Михайло Мокієнко, старший пресвітер євангельських християн-баптистів Дніпропетровської області Степан Бокоч, перший пресвітер Центральної церкви ЄХБ м. Дніпропетровська Сергій Сизоненко, старший пастор Церкви Християн Адвентистів Сьомого Дня у Дніпропетровській області Лев Вертило, голова релігійної громади «Пробудження» християнської церкви м. Дніпропетровська Генадій Гвоздецкий, кандидат історичних наук Михайло Мокієнко (мол.) та ведучий програми, магістр теології Сергій Губеня.

Серед музичних колективів були: церковний хор ЄХБ (м.Дніпропетровськ), чоловічий колектив «Завет» (м. Дніпропетровськ), чоловічий квартет церкви «Христа Спасителя» (м. Кривий Ріг), чоловічий квартет «Благовест» (м. Дніпропетровськ), співак – бандурист, лауреат міжнародних конкурсів Анатолій Коренівський (м. Київ) та об’єднаний молодіжний хор церков ХВЄ (м. Дніпропетровськ).

Серед учасників була також аспірантка та викладач ДНУ Вікторія Гріценко, яка роказала присутнім про те, як Євангеліє змінило її життя.

Михайло Мокієнко (мол.) під час своєї доповіді «Історично – аналітичний екскурс з Пересопницького Євангелія» розказав про історію перекладу Пересопницького Євангелія, про те, що українська мова могла б зникнути, якби вона не була зафіксована у ПЄ. Він наголосив на тому, що XVI століття було саме епохою Реформації. Євангеліє стало доступним до пересічних мешканців. «Пересопницьке Євангеліє дало поштовх до української ідентичності. Ідеї, що записані у ньому, знайшли відображення у багатьох літературах творах, зокрема у Тараса Шевченка, Григорія Сковороди. Євангеліє – єдина сила на спасіння. Як тільки з суспільства будуть витеснені Євангельські принципи, суспільство прийде до колапсу», - запевнив Михайло.

Естафету перейняв Сергій Сизоненко, якій у своїй доповіді «Духовна цінність Пересопницького Євангелія» продовжив думку Михайла: «Євангеліє вплинуло на науку, культуру, освіту та мистецтво. Якщо прибрати Євангеліє з мистецтва, то воно стане чорно-білого кольору». Сергій зауважив, що за роки Незалежності в Україні не було жодних воєнних конфліктів. І все це, завдяки Євангелії. «На жаль, у нашій країні багато світських людей, які використовують цитати із Святого Письма, проте Євангеліє для них, просто книга», — зазначив доповідач.

Єпископ Михайло Мокієнко говорив про те, що необхідно «подолати розрив між Євангелієм на столі і Євангелієм в серці». Він наголосив на тому, що «саме Євангеліє дає відповіді на ВСІ питання. Зокрема «ХТО Я?» і «ДЛЯ ЧОГО я живу на цій землі?». Євангеліє — особисте, проте воно змінює нації й континенти». «Наша країна має піднятися з колін і схилитися перед Богом», — зазначив єпископ. Геннадій Гвоздецький зауважив, що «там, де Євангеліє стало основою життя, відбулись значні зміни». Підсумовуючи святкове служіння, Лев Вертило сказав, що «у нас всіх є різниця, але об’єднує нас Євангеліє». «Досліджуйте Писання», побажав він всім присутнім.

Джерело: сайт Дніпропетровського об’єднання церков ХВЄ

Українська християнська поезія