Головна

Про нас

Останній номер

Архів номерів

Статті

Замовити друкований варіант

Пожертвування

Інтернет-ресурси

Гостьова книга

Новини Церкви ХВЄ України


Актуальне запитання

Адреси церков ХВЄ та розклад богослужінь

 




Новини Церкви ХВЄ України

Заступник старшого єпископа ЦХВЄУ взяв участь у дискусії з представниками ЗМІ

16.12.2011. Заступник старшого єпископа ЦХВЄУ Микола Синюк взяв участь у панельній дискусії «Церква та ЗМІ: повноцінний діалог чи протистояння», яка проходила у рамках конференції Медіа-мобілізація. Ця міжконфесійна зустріч журналістів, які пишуть на релігійну тематику у світських та церковних ЗМІ, відбулася в Києві та організована Асоціацією інтернет-євангелистів, євангельською церквою Скіменс, РІСУ, співдружністю студентів-християн в партнерстві з компанією Mainstream. У ній взяло участь близько двісті осіб з усієї України.

Тематика доповідей на Медіа-мобілізації була надзвичайно широкою. Від того, як можна заробити гроші в Інтернеті, до теми, чи залишилось у ЗМІ місце для моралі та про «жовті» новини. Перед присутніми, зокрема, виступили такі відомі журналісти і редактори як Вахтанг Кіпіані, Віталій Портніков, Сергій Лещенко та Олексій Шалайский. Згодом вони мали можливість публічно подискутувати на тему взаємовідносин між церковнослужителями і журналістами із представниками трьох Церков: УГКЦ, РКЦ в Україні та ЦВХЄ.

Микола Петрович у своєму виступі згадав колишні радянські часи, які не давали віруючим можливості отримувати освіту, особливо журналістську. «Якби не радянська влада, я б теж, можливо, став журналістом — сказав він. — Але, відмовившись поступати у комсомол, я тим самим закрив собі шлях до університету». На запитання ведучого: «Чому представники Церкви не охоче йдуть назустріч журналістам» служитель відповів, що однією з причин є саме ті радянсько-репресивні обставини, які ставили Церкву та ЗМІ по різні сторони барикад і які ще збереглися у свідомості багатьох служителів. У них є ще певна недовіра до журналістів, а в останніх не завжди вистачає професіоналізму, тактовності та інформації, щоб зрозуміти Церкву.

Хоча дискусія відбувалася з різних позицій і учасники висловлювали різне бачення ситуації, в одному усі були однозначні: Церква та ЗМІ приречені на співпрацю і обом сторонам потрібно рухатися разом в одному напрямку.

Коментуючи цю подію, Микола Синюк висловив пропозицію, що варто було б організувати семінар для служителів різного рівня щодо того, як правильно вести діалог зі світськими ЗМІ та організовувати власні інформаційні заходи.

Фото Вадима Родославова

Українська християнська поезія