Головна

Про нас

Останній номер

Архів номерів

Статті

Замовити друкований варіант

Пожертвування

Інтернет-ресурси

Гостьова книга

Новини Церкви ХВЄ України


Актуальне запитання

Адреси церков ХВЄ та розклад богослужінь

 




Новини Церкви ХВЄ України

Церква ХВЄ України взяла участь у вшануванні пам’яті сподвижників християнської віри, які загинули мученицькою смертю

25.11.2011. У столичному Міжнародному Центрі культури і мистецтв відбулася Всеукраїнська міжконфесійна церемонія «Пам’ятай весь шлях». Захід присвячений вшануванню пам’яті сподвижників християнської віри, які загинули мученицькою смертю. Місце, де проводився захід має особливе історичне значення, бо саме тут за часів більшовизму були закатовані тисячі безвинних людей, зокрема багато священнослужителів різних церков та конфесій.

Організаторами церемонії виступило Українське Біблійне Товариство за участю Наради представників християнських Церков України, Української Міжцерковної Ради та Ради Євангельських Протестантських Церков України.

Учасники заходу мали на меті подякувати Богові за 20 років свободи та вшанувати пам’ять тих, хто за віру заплатив ціну свого життя.

Згідно з програмою заходу, перша частина присвячена аналізу історичного розвитку християнства і підведенню підсумків 20-річчя свободи віросповідання в Україні. Друга – вшануванню пам’яті християн, які загинули мученицькою смертю у період більшовицько-радянської влади.

Пастор церкви «Нове життя» (Київ), голова Ради собору незалежних євангельських церков України єпископ Анатолій Іванович Калюжний, розпочинаючи урочистість, закликав згадати весь тяжкий і кривавий шлях, пройдений християнською Церквою від їх започаткування і аж до наших днів — зокрема, від початку пробудження в Україні до настання епохи свободи проповіді Євангелії у Незалежній Україні.
Зануритися в тогочасну атмосферу допомогли відеонариси з історії християнства в Україні та про часи гонінь на Церкву Божу. Переглянувши відеонариси, присутні разом з єпископом Іларієм (УПЦ МП) та єпископом Миколою Синюком (ЦХВЄ) склали щиру подяку Господеві за 20 років свободи віросповідання, у які християни мають щастя нині жити і вшанували пам'ять мученицьки загиблих священнослужителів хвилиною мовчання.

Також єпископи Микола Камінський, Василь Боєчко та Володимир Франчук ділилися свідченнями про складні часи, які довелося пережити Церкві Божій у нашій країні. Після цього присутні склали щиру подяку Господеві за 20 років свободи віросповідання, у які ми маємо щастя нині жити і вшанували пам’ять загиблих священнослужителів хвилиною мовчання.

Серед учасників церемонії пам’яті було понад 30 священнослужителів різних конфесій, які зазнали переслідувань з боку радянської влади. Їх привітали словами благословення, прочитаними із Святого Писання, і подарували Біблію та квіти.

Продовжуючи захід, старші служителі церков України звернулися до молодого покоління зі словами благословення, надихаючи молодь бути стійкими у вірі, ревними в Божому ділі й сповненими пошани до старших.

У відповідь на це від імені молодшого покоління пастор В. Алімов подякував представникам старшого покоління за їхню підтримку і за подвиг віри, який вони звершили у складні для християнства часи.
Дитячий ансамбль «Співаночка» благословив учасників і гостей зустрічі натхненним співом пісні «Хай живе у щасті кожна родина». Об’єднані церковні академічні хори та окремі християнські виконавці супроводжували співом всі етапи цього урочистого заходу.

Фото зі сайту Релігійно-інформаційної служби України

Українська християнська поезія