Головна

Про нас

Останній номер

Архів номерів

Статті

Замовити друкований варіант

Пожертвування

Інтернет-ресурси

Гостьова книга

Новини Церкви ХВЄ України


Актуальне запитання

Адреси церков ХВЄ та розклад богослужінь

 




Новини церкви ХВЄ України

В Івано-Франківську з’ясовували стосунки між свекрухою та невісткою

23.10.2011. В Івано-Франківській церкві християн віри євангельської відбулося зібрання на тему: «Свекруха і невістка: мажор чи мінор?». «Якого Бога показують своїм невісткам сучасні свекрухи? Що найчастіше стає причиною виникнення конфліктів між ними? Як змиритися з вибором сина? Як полюбити нову маму?» — відповіді на ці та інші питання щодо стосунків у сім’ї звучали у ході служіння, організатором якого був сестринський відділ місцевої церкви.

Розпочинаючи зібрання, пастор Валентин Черняк підкреслив, що проблема полягає не у виникненні конфліктів, а в небажанні будувати взаємини, у невмінні виходити з конфліктів. А освітити не завжди простий шлях взаємовідносин може лише світильник Божого Слова.

Ведучими вечора були Людмила Бендус і Галина Черняк.

«Стосунки свекрухи і невістки давно стали класикою «жанру людських взаємин». Згадаймо хоча б Кайдашиху. — зауважила Людмила Бендус у своєму зверненні дот свекрух. — До речі, згідно з останніми соціологічними дослідженнями, саме свекрухи найчастіше стають джерелом і рушієм конфліктних ситуацій. Але згадаймо й біблійну Ноомі, яка ось уже понад три тисячі років залишається взірцем для свекрух всіх часів і народів. Щось у її поведінці так вразило і переконало моавітянку Рут, що та покинула вірування свого народу, можливо, покинула, батьків, родину і заявила, що Бог Ноомі буде її Богом».

Галина Черняк у свою чергу звернулася до невісток: «Сьогодні я випадково зустрілася з однією жінкою літнього віку, яка розповіла мені свою історію. Вона переконана, що невістка дуже добре ставиться до неї саме через те, що свого часу вона так само добре ставилася до своєї свекрухи. І цей приклад став ще одним підтвердженням того послання, яке я хотіла донести до вас: сійте сьогодні те, що хотіли б пожати в майбутньому».

У ході служіння сестри ділилися власним досвідом налагодження стосунків, давали рекомендації щодо поведінки в тій чи іншій ситуації, раділи Господом — не одній із них у скрутний час Він нагадував про Свою вірність і милість. Зокрема, Світлана Попова закликала любити невісток, як власних дітей. Мирослава Карпюк поділилася секретом гарних стосунків з невісткою: «Я навчаю її по Слову Божому, але в побутових питаннях ніколи не нав’язую власних поглядів». Сестри Марія та Марічка Галюк ділилися власними враженням про двохрічний досвід стосунків зі свекрухою.

А щоб поради, які прозвучали у ході заходу, не забулися в круговерті буднів, жіночий відділ місцевої церкви підготував для учасниць конференції своєрідні поради-рекомендації усім нинішнім і потенційним свекрухам і невісткам.

Зокрема, свекрухам радять усвідомити, що син вступив у нову фазу життя, яку Біблія описує наступними словами: «Покине тому чоловік батька й матір, і пристане до дружини своєї, і будуть обоє вони одним тілом» (Еф. 5:31). Тому потрібно «відпустити» сина, допомогти стати справжнім головою своєї сім'ї, а не перешкоджати нав’язливою опікою і ревнощами. Треба також прийняти невістку як свою дитину, старатися не змінити, а полюбити її; стримуватися від критики й осуду навіть у думках; бути правдомовною в любові (Еф. 4:15) і, якщо потрібно настановити, робити це наодинці, без зайвих вух.

Серед рекомендацій також прохання поводитися з невісткою так, як би ви хотіли, щоби з вами поводилася ваша свекруха; молитися так, як молилися б за власну дитину; не боятися визнавати свої власні помилки і просити пробачення; перш ніж зреагувати на ту чи іншу ситуацію, подумати, як би ви повелися, якби на місці невістки була ваша донька.

Ну а найважливіша порада — просити Бога допомогти стати взірцевою свекрухою, не номінальною, а справжньою мамою для дружини свого сина.

Безперечно, у налагодженні добрих взаємин потрібна співпраця. Тому кожній невістці треба пам'ятати, що своїм ставленням до свекрухи вона сіє своє майбутнє, свою старість. Щоб жнива були благословенними, варто не лише на словах, але й на ділі показувати, що сприймаєш свекруху як маму, а не як обов'язковий додаток до нового статусу — статусу «дружини». Треба бути вдячною за кожен вияв турботи з боку нової мами. Позбутися думки, що батьки зобов’язані допомагати вашій сім'ї матеріально. Молитися за свекруху, як за рідну матір — адже саме ця жінка народила і виховала для тебе чоловіка.

А ще — стати для своїх дітей прикладом у ставленні до старших; власною поведінкою навчити їх шанувати, поважати і цінувати старість. І насамкінець молитися, щоб Бог допоміг стати взірцевою невісткою, благословенням для нових батьків і мудрою дружиною та матір’ю.
Закінчилося зібрання молитвою, але, попри пізній час, сестри розійшлися не одразу, використовуючи можливість поспілкуватися. Бо саме під час таких спілкувань зароджується і міцніє відчуття єдиної християнської родини.

Джерело: сайт церкви ХВЄ Івано-Франківська


Людмила Бендус

Українська християнська поезія