Головна

Про нас

Останній номер

Архів номерів

Статті

Замовити друкований варіант

Пожертвування

Інтернет-ресурси

Гостьова книга

Новини Церкви ХВЄ України


Актуальне запитання

Адреси церков ХВЄ та розклад богослужінь

 




Новини Церкви ХВЄ України

Відбулася установча конференція Об’єднання християн-науковців Церкви ХВЄУ

6.10.2011. У приміщенні Львівської богословської семінарії відбулася зустріч християн-науковців. Ініціатором зустрічі став відділ освіти ЦХВЄУ за сприяння першого заступника старшого єпископа ЦХВЄУ Миколи Синюка. Учасники конференції прийняли рішення організувати Об’єднання християн-науковців ЦХВЄУ. Головою оргкомітету, до якого ввійшли заступник старшого єпископа ЦХВЄУ Микола Синюк, керівник відділу освіти ЦХВЄУ Віктор Вознюк та кандидат економічних наук, старший науковий співробітник Інституту регіональних досліджень Мар’яна Мельник, одноголосно обрано керівника дослідницького центру ЄААА, кандидата історичних наук, декана магістерської програми Львівської богословської семінарії Романа Соловія.

Прийнято рішення провести наукову конференцію в найближчі кілька місяців.

На початку зустрічі старший пресвітер обласного об’єднання церков ХВЄ Рівненщини єпископ Віктор Боришкевич звернувся до присутніх із вступним словом. «Те, що ми тут зібралися — це чудо Боже, — сказав Віктор Дем’янович. — Особисто я в дитинстві любив математику, вчився в сільськогосподарському технікумі на бухгалтера, але під кінець навчання за віру в Бога мене вигнали. Нині інший час, наші діти можуть здобувати вищу освіту, і це приємно». Прочитавши уривок із Євангелія від Матвія 11: 25-26, єпископ пояснив, хто це такий мудрий і розумний. «Можна бути бідняком і вважати себе премудрим, але той, хто смиренний перед Богом, отримує від Нього відкриття».

Після молитви подяки Микола Синюк, який модерував зустріч, передав вітання від старшого єпископа ЦХВЄУ Михайла Паночка і наголосив, що «науковці зібралися тут, щоб побачити, що вони не самотні, а також консолідувати свої ресурси». Прочитавши уривок із Дій святих апостолів, Микола Петрович пояснив, як Бог кличе до себе науковця. «Саме через читання Слова Божого — Біблії розумна людина може отримати відповіді на свої питання», — резюмував єпископ.

Учасників конференції привітав старший пресвітер об’єднання церков ХВЄ Львівщини єпископ Роман Ляховський і завідувач відділу освіти ЦХВЄУ Віктор Вознюк.

Керівник дослідницького центру ЄААА, кандидат історичних наук, декан магістерської програми Львівської богословської семінарії Роман Соловій прочитав доповідь на тему «Роль наукової і творчої інтелігенції в церкві ХВЄ». Говорячи про специфіку наукової і творчої інтелігенції, Роман Павлович сказав: «Це люди розумової і творчої праці, які мають для цього відповідну освіту, незалежність та свободу думки. Однак, на відміну від науковців-богословів, вони майже не інтегровані в життя церкви. Ці люди володіють великим потенціалом, який майже не використовується. І, на жаль, в наших церквах ще існує підозріливе ставлення до освічених людей, виникають сумніви у глибині їх віри».

Спікер подав своє бачення того, як можна з користю використовувати потенціал науковців: «Всередині церкви: аналітика і консультативна допомога керівництву церкви (суспільні тенденції, політичні процеси, правові рішення; виховання християнської молоді, прищеплення їм цінностей освіти і культури. За межами церкви: євангелізаційна функція (поширення християнських цінностей серед своїх співробітників, вплив на студентів (біблійні гуртки, неформальний вплив), особлива роль християн-діячів культури — вони можуть впливати на широку аудиторію; просвітницька функція (поширення інформації про життя і служіння церков ХВЄ в наукових колах, у владних структурах і в ЗМІ, спростування стереотипів про те, що євангельські християни — це обскуранти, неосвічені люди, релігійні фанатики).

Роман Павлович назвав деякі наукові напрями, що ґрунтуються на християнському світогляді і які потрібно розвивати: християнська філософія (апологетика, теоретична і практична філософія); історія євангельського руху в Україні, його вплив на українську культуру (християнські підходи в медицині, біоетика; духовні цінності в економіці; розвиток християнської теорії культури і мистецтва; духовний вимір екологічних проблем; розвиток правових норм, що утверджують християнські цінності; християнська теорія управління і менеджмент; соціальна робота); підтримка молодих християн-науковців.

Кандидат технічних наук, доцент КПІ, академічний декан семінарії «Благодать та істина» Віктор Шевчук прочитав доповідь на тему «Наша ціль: навчити український народ». Віктор Андрійович поділився власними думками про розвиток служіння християн-науковців в реаліях сьогодення. «Найбільшим бар’єром у служінні є відсутність цілі. Ми, як правило, займаємося спасінням окремих людських душ. Головною ж функцією та завданням повинно бути навчання народу». Нагадавши приклади з Біблії, Віктор Шевчук зауважив, що в багатьох церквах збереглося ще сформоване КГБ ставлення до науки, і його треба змінювати. «Ми можемо вкладати гроші в каміння, людей або ідеї. Довго ми будували камінні будівлі, а треба всі ресурси вкладати в людей».

Доктор богослов’я єпископ Василь Боєчко, привітавши учасників конференції, залишив на згадку думку: «Ми маємо проблему з учнівством вчителів. Досягнувши якогось рівня, більшість зупиняється на досягнутому, а потрібно безупинно вдосконалюватися, як вчив Христос».

На зустрічі було прийняте рішення про утворення навчальної групи із науковців для здобуття богословської освіти при одному з навчальних закладів ЦХВЄУ.

Богдан Галюк

Джерело: прес-служба відділу освіти ЦХВЄУ

Українська християнська поезія