Головна

Про нас

Останній номер

Архів номерів

Статті

Замовити друкований варіант

Пожертвування

Інтернет-ресурси

Гостьова книга

Новини Церкви ХВЄ України


Актуальне запитання

Адреси церков ХВЄ та розклад богослужінь

 




Новини Церкви ХВЄ України

Круглий стіл на тему Пересопницького Євангелія пройшов у Миколаєві

11.10.2011. У Миколаєві в приміщені католицького костелу пройшов круглий стіл на тему: «Прересопницьке Євангеліє: історичний, літературний, культурний і духовний аспекти». Зустріч зібрала більше 50 учасників, серед яких — представники влади, духовенства та освітніх кіл. Приємною несподіванкою стала присутність представників майже всіх християнських конфесій обласного центру. Ініціатором заходу виступили представники об’єднання церков ХВЄ Миколаївщини: єпископ В’ячеслав Кравчук та керівник відділу євангелізації Роман Зінчук.

Після привітань голови оргкомітету Едмунда Рудницького та В’ячеслава Кравчука учасники круглого столу заслухали виступи доповідачів.

Першим був викладач Острозького університету, президент Міжнародного відкритого університету ім. В. Марцинковського Олександр Калабський, який за допомогою слайд-шоу подав короткий історичний огляд Пересопницького Євангелія.

Після того присутні жваво обговорювали цю тему. Коментарі більше стосувалися практичної площини. Прозвучали думки, що Євангеліє нині потрібно доступно доносити до дітей та дорослих. Порушувалися також питання про викладання християнської етики в початковій школі.

Наступним доповідав керівник відділу освіти ЦХВЄУ Віктор Вознюк, прочитавши семінар на тему: «Євангеліє і науково-технічний прогрес». «Євангеліє не відкидає науково-технічний прогрес, — зазначив він. — Євангеліє дає поради, як втриматися в морі спокус, щоб науково-технічний прогрес не поглинув людину і щоб вона не стала заручником цього невпинного процесу».

Доповідач говорив про мобільний зв’язок, який змінив цінність спілкування, зауваживши, що, згідно з Євангелієм, живе спілкування — це «жертва, яка приємна Господу». Телебачення також внутрішньо руйнує людину. За оцінкою спеціалістів, залежна людина деградує розумово. А Євангеліє закликає зміцнюватися і духом, і розумом. Стосовно інтернету Євангеліє каже: «Усе мені можна, та не все на пожиток. Усе мені можна, та будує не все!» (1 Кор. 10:23).

Останнім доповідачем був директор Інституту церковно-державних відносин Сергій Найдьонов. Сергій Андрійович виокремив важливі думки стосовно інструментів впливу громадськості на законотворчі процеси для того, щоб християнські цінності впроваджувати в життя суспільства. «Відповідно до 5 статті Конституції України «носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ, який здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування», — нагадав доповідач. — Отже, ми можемо впливати на ці процеси, об’єднуючись та активізуючись».

Круглий стіл прийняв резолюцію «Звернення до братів і сестер, співвітчизників», в якій, зокрема, йдеться про таке: «Ми, представники різних конфесій, вважаємо, що розвиток України повинен ґрунтуватися на спільних цінностях. А Пересопницьке Євангеліє засвідчує, що фундаментальними цінностями в Україні є християнські».

Протягом зустрічі прозвучала пропозиція звернутися до державних структур з вимогою переглянути стан ЗМІ, які деморалізують християнські цінності, а також запровадити Пересопницькі читання в навчальних закладах країни.

Джерело: прес-служба відділу освіти ЦХВЄУ

Українська християнська поезія