Головна

Про нас

Останній номер

Архів номерів

Статті

Замовити друкований варіант

Пожертвування

Інтернет-ресурси

Гостьова книга

Новини Церкви ХВЄ України


Актуальне запитання

Адреси церков ХВЄ та розклад богослужінь

 




Новини Церкви ХВЄ України

У Дніпропетровську відзначили 90 років п’ятидесятницького руху в Україні

23.10.2011. У приміщенні церкви «Віфанія», що знаходиться на вул. Київській, 1-Ц, церкви східного регіону провели урочисте богослужіння, приурочене ювілею п’ятидесятницького руху: «Україна: 90 років духовного пробудження». Понад півтори тисячі віруючих із Дніпропетровщини, Харківщини, Донеччини, Луганщини, Запорожжя та інших областей зібралися разом, щоб вшанувати Господа, подякувати Йому за пройдений шлях і отримати натхнення йти далі до нових звершень у Його Ім’я.

Співом служив об’єднаний хор церков ХВЄ Дніпропетровської області, а також гурт «Кайрос» та співачка Марія Мокієнко.

Заступник старшого єпископа ЦХВЄУ по східному регіону Михайло Михайлович Мокієнко привітав присутніх із ювілеєм, нагадавши уривок із Святого Письма: «Пам’ятайте про наставників ваших, які говорили вам Боже слово, і дивлячись на їхній кінець життя, наслідуйте віру» (Євр. 13:7).

Старший єпископ ЦХВЄУ Михайло Степанович Паночко наголосив, що 90 років тому в Україну прийшла Євангелія, сповнена силою Святого Духа. Прочитавши рядки «Пишу вам, батьки, тому що ви пізнали Того, Хто від початку. Пишу вам, юнаки, тому, що ви перемогли лукавого. Пишу вам, підлітки, тому що ви пізнали Батька» (1 Ів. 2:13), він зазначив, що «батьки, юнаки, підлітки — три категорії, три покоління, але вони зв’язані, як єдине ціле. Між поколіннями має буде взаєморозуміння та єдність».

Перший заступник старшого єпископа ЦХВЄУ Микола Петрович Синюк говорив про важливість віри у нашому житті, спираючись на 11 розділ Послання до євреїв. Він сказав, що для того, щоб пройти всі ці 90 років, була потрібна віра. «Батьки Мойсея не злякались початку шляху, не злякались наказу фараона. Вони обрали вірний шлях. Пізніше з цим стикнувся і сам Мойсей. Він був людиною з освітою, з перспективами, з майбутнім. Але він вирішив обрати інший шлях. Це був усвідомлений вибір. Він краще захотів страждати. Для цього йому потрібна була віра». Підсумовуючи, Микола Петрович закликав всіх дивитися на майбутнє, на перспективу. І вірити.

Кандидат історичних наук та декан коледжу «Світло Євангелія» Михайло Мокієнко провів короткий екскурс з історії п’ятидесятницького руху в Україні, зокрема на Дніпропетровщині. Адже саме Дніпропетровщина стала осередком п’ятидесятницького руху України в середині 20 століття.

Член ради старійшин ЦХВЄУ, єпископ Микола Маркіянович Камінський, який довгий час виконував служіння старшого пресвітера житомирського об’єднання церков ХВЄ, і якому вже виповнилось 83 роки, розповів про своє християнське життя. Він засвідчив, як християни вірно служили Господу в часи переслідування радянською владою.

З привітальним словом зверталися старші служителі Східної України: старший пресвітер церков ХВЄ Донецької області єпископ Анатолій Іванович Безкровний, старший пресвітер церков ХВЄ Запорізької області єпископ Василь Євгенович Гедаревич, заступник старшого пресвітера церков ХВЄ Полтавської області Михайло Роман, старший пресвітер церков ХВЄ Харківської області Сергій Якович Циганков та старший пресвітер церков ХВЄ Луганської області Ростислав Іванович Величко.

Заступник старшого пресвітера Дніпропетровського обласного об’єднання ЦХВЄ Сергій Петрович Вінковський закликав присутніх подумати, чи готові ми жертвувати задля того, щоб побачити пробудження.

Заключне слово виголосив Михайло Степанович Паночко, який нагадав про потребу боротьби за віру. За віру, яка сягає до неба. Адже, щоб боротися за віру, треба бути живим, мати силу Святого Духа та знати правила боротьби. «Молодь, вас чекає непроста доля. Боріться за віру. Тримайтеся Ісуса. Тоді ви переможете», — побажав Михайло Степанович.

Прес-служба Дніпропетровського обласного об’єднання ЦХВЄ

Микола Синюк

Михаил Паночко

Українська християнська поезія