Головна

Про нас

Останній номер

Архів номерів

Статті

Замовити друкований варіант

Пожертвування

Інтернет-ресурси

Гостьова книга

Новини Церкви ХВЄ України


Актуальне запитання

Адреси церков ХВЄ та розклад богослужінь

 




Новини Церкви ХВЄ України

Михайло Паночко взяв участь у меморіальному служінні, присвяченому трагедії Бабиного Яру

20.09.2011. У Києві на території меморіального комплексу «Бабин Яр» відбулося меморіальне служіння, присвячене 70-літній річниці трагедії Бабиного Яру.

Воно розпочалося з прес-конференції організаторів та учасників, яка відбулася в інформаційному агентстві УНІАН. У ній взяли участь Головуючий Всеукраїнської Ради Церков та релігійних організацій Г. Комендант, Ординарій Києво-Житомирської диєцезії архієпископ Петро Мальчук, старший єпископ Церкви ХВЄ України Михайло Паночко, старший рабин Київської єврейської месіанської громади Б. Грисенко, пастор християнського служіння ТОС, ініціатор Маршу Життя в Україні 2011 року Джобс Бітнер, нащадок учасників подій в Бабиному Яру 1941 року Геннадій Саченко.

Учасники конференції підкреслили, що в Бабиному Яру під час Другої світової війни знищувалися не лише євреї. Він був місцем розстрілу і українських підпільників, військовополонених, росіян, циганів. Але саме євреї знищувалися за національною ознакою від старого до малого. І ця трагедія не повинна залишити байдужими християн, віруючих усіх конфесій. І меморіальне служіння «Памятати, щоб жити!» є вираженням підтримки єврейському народу і державі Ізраїль.

Потім організатори та учасники меморіального служіння направилися до Бабиного Яру, на місце проведення акції.

Меморіальне служіння розпочалося з урочистих музичних композицій у виконанні артистів Київського симфонічного оркестру під керуванням Сергія Голубничого. Григорій Комендант від імені організаторів привітав близько тисячі учасників служіння словами: «Якщо ми думаємо про наше майбутнє, нам потрібно чесно розповісти про ці події».

До учасників звернулися також Голова Всеукраїнської асоціації євреїв, колишніх в’язнів гетто та нацистських таборів, Борис Забарко, Петро Мальчук, Пилип Савочка.

Михайло Паночко у своєму слові згадав слова Єремії, який говорить про «Рахіль, яка плаче за своїми дітьми і не може втішитися». «Але далі по тексту ми читаємо про те, що після плачу народ чекає надія на повернення та відновлення. — продовжив він. — Перший плач, ще до Рахілі, був у житті Єви, яка плакала над своїм вбитим сином. Причина плачу: гріх, який вкоренився у людському серці і робить людину жорстокою. Там діяв дух братовбивства, дух Каїна. Христос приніс другий дух — дух братолюбства. Люди дають місце якомусь одному з цих духів. Якщо ми дамо місце в наших серцях духові Каїна, трагедія Бабиного Яру може повторитися. Я закликаю до того, щоб дати місце духові Христа, який може змінити людину, звільнити її від гріха. Тоді такі трагедії не повторяться».

Старший рабин Київської єврейської месіанської громади Борис Грисенко, відзначив, що в Біблії є поняття «земля, проклята кров’ю невинно вбитих» і саме це відбувалося в Україні. І якщо немає покаяння, то трагедії будуть ставатися одна за другою. Але в нас є право вибору: продовжувати жити під прокляттям, чи під Божим благословенням. Тому потрібно казати правду: «Ненависть до єврейського народу ніколи не повинна повторитися!»

На закінчення меморіального служіння священнослужителі помолилися за народ України та благословили єврейський народ та Ізраїль.

За матеріалами Київської еврейської месіанської громади

Репортаж Олени Мокренчук

 

 
Виступ Михайла Паночка на прес-конференції

   
Виступ Михайла Паночка на меморіальному служінні


Виступає Григорій Комендант


Виступає Михайло Паночко


Виступає Пилип Савочка

Фото: Київська еврейська месіанська громада

Українська християнська поезія