Головна

Про нас

Останній номер

Архів номерів

Статті

Замовити друкований варіант

Пожертвування

Інтернет-ресурси

Гостьова книга

Новини Церкви ХВЄ України


Актуальне запитання

Адреси церков ХВЄ та розклад богослужінь

 




Новини Церкви ХВЄ України

В Одесі відкрито пам’ятник героям віри, які загинули у роки радянських репресій


11.09.2011. В Одесі відбулося урочисте відкриття пам’ятника «Героям віри» — християнам, які загинули у ХХ століття під час радянських репресій. Відкриття пам’ятника приурочене 90-літтю п’ятидесятницького пробудження у країнах бувшого СРСР і 20-літтю незалежності України.

Пам’ятник виконаний у формі скелі висотою 2,5 м., в центрі якої вирізьблений бюст Івана Воронаєва, засновника одного з найчисленніших протестантських рухів в Україні та країнах СРСР — Церкви християн євангельської віри п’ятидесятників.

В руках Воронаєв тримає Біблію. На лицьовому боці пам’ятника вибиті слова з Біблії: «Взгляните на скалу, из которой вы иссечены, в глубину рва, из которого вы извлечены», і нижче: «Героям веры, братьям и сёстрам во Христе».

Вага пам’ятника складає 6 тонн, він був виготовлений в місті Києві й встановлений у сквері імені Георгія Гамова м. Одеси, біля головного входу в Центральну церкву християн євангельської віри.

Церемонія відкриття пам’ятника відбулася в рамках Міжнародної конференції «Пробудження», яка протягом тижня тривала в Одесі з приводу 90-річчя «Воронаєвського пробудження» в пострадянських країнах. Участь в ній взяли одесити, а також кілька сотень делегатів з різних регіонів України і країн Азії, Європи, Америки та Австралії, . Серед них були пастори та єпископи євангельських церков з кількох конфесій.

«Особистість Івана Воронаєва символічна для євангельських християн і є відображенням цілої епохи сподвижників євангельської віри, початку праці та мужньої кончини за Слово Боже у засланнях і таборах», — зауважив єпископ Петро Сердіченко, голова духовного центру «Пробудження» церков ХЄВ.
За його словами, завдання монумента – нагадувати нині живущим християнам про ту ціну, яку заплатили покоління наших батьків, переслідуваних за віру в радянські часи.

«Люди, яких ми згадуємо сьогодні, сіяли своєю кров’ю в нашу свободу. Я шкодую, що мій дід, засуджений на 25 років, і мій батько, засуджений на 15 років, не дожили до цього дня. Але дожила мама, яка сьогодні радіє разом з нами, — зазначив під час відкриття пам’ятника історик п’ятидесятницького руху, автор книги «Пробудження: від центру Одеси до окраїн Росії» єпископ Володимир Франчук.

Найстарший учасник церемонії, 86-річний Павло Миколайович Доброгорський — син сподвижника Івана Воронаєва — не приховував радості і хвилювання. «Тепер у нас є місце, де ми можемо покласти букетик фіалок всім героям віри».

Пам’ятник «Героям віри», братам і сестрам у Христі був відкритий саме під звуки гімну «Против Церкви воздвигнут вал», який співала християнська молодь 20-30 років тому. «Ми співали ці слова, коли я був керівником молоді. І, звичайно ж, ми тоді також готувалися йти в тюрми», — згадував Петро Сердіченко. Ми сьогодні можемо вшанувати пам’ять загиблих, і присутні на цьому місці люди — це живий букет фіалок для наших попередників.

Олена Кулигіна

Джерело: РІСУ

Церква ХВЄ відзначила 90-річчя п’ятидесятницького руху в Україні

Українська християнська поезія