Головна

Про нас

Останній номер

Архів номерів

Статті

Замовити друкований варіант

Пожертвування

Інтернет-ресурси

Гостьова книга

Новини Церкви ХВЄ України


Актуальне запитання

Адреси церков ХВЄ та розклад богослужінь

 




Новини Церкви ХВЄ України

В Івано-Франківську пройшла міжобласна жіноча конференція

4.06.2011. В Івано-Франківській церкві ХВЄ проходила особлива подія — сестри з п'яти областей південно-західного регіону України: Івано-Франківської, Тернопільської, Закарпатської, Чернівецької та Хмельницької з'їхалися на жіночу конференцію. Але що ж особливого в жіночій конференції? Вони стають звичним явищем в євангельських церквах, і це пряме виконання настанов Божого Слова (див. Тит 2:4-5). Та все ж ця конференція справді була особливою, бо організована була для особливої категорії сестер — розлучених, самотніх, неодружених, вдів.

Вони як ніхто інший потребують підтримки, уваги, любові і потіхи. Розуміючи це, сестри з жіночого відділу Івано-Франківської церкви ще на початку року задумали провести такий захід. Але Бог часто корегує наші плани — у Нього на все є найкращий час. Конференція відбулася в червні. І зовсім не випадково — саме в червні у ній змогла взяти участь завідуюча жіночим відділом ЦХВЄУ Віра Деркач. Її участь принесла для всіх особливе благословення.

Розпочав конференцію старший пресвітер церков ХВЄ Івано-Франківщини єпископ Юрій Веремій. Він нагадав, що найбільш ревними виконавцями Божої справи завжди були жінки, що в Ісусі Христі вони не менш цінні і значимі, ніж чоловіки, і що в Ісусі, власне, «немає ні чоловіка, ні жінки…»

Після молитви за благословення всіх учасниць конференції єпископ запросив до слова старшого пресвітера обласного об'єднання церков ХВЄ Хмельницької області Ростислава Мураха. Його участь в цій конференції, без сумніву, запланував Сам Господь. Кілька місяців тому дружина брата Ростислава перейшла у вічність. І його слово до самотніх сестер звучало по-особливому щиро і проникливо, змусивши не одну з них витирати сльози, наповнюючи душу і тихим щемом, і вдячністю Богові за Його потіху і підтримку в такі нелегкі моменти життя.

«Найперше спішіть віддавати любов, — закликав брат Мурах. — Навколо так багато людей, які потребують її. І друге — будуйте плани в Господі. У Бога є воля для кожної з вас. Полюбіть Його понад усе, і Він Своєю присутністю все компенсує».

А потім слово надали головним спікерам конференції — координатору очно-заочного навчання КБІ Оксані Маліщук і завідуючій жіночим відділом ЦХВЄУ Вірі Деркач. Вони служили присутнім словом підбадьорення, заохочували довіряти Господу за будь-яких життєвих обставин, тому що Він — Бог, а не людина, Він має вихід з кожного глухого кута, Він любить кожного по-особливому і хоче по-особливому благословити кожну Свою дитину.

Зокрема, Оксана Маліщук наголосила, що після гріхопадіння усі люди захворіли на одну хворобу — неправдивий спосіб мислення. У їх мозку оселилася неправда. Тому Писання й наголошує на важливості обновлення нашого розуму правдою (Еф. 4:22, Рим. 12:2).

Вкрай важливо, щоб у розумі кожної Божої дитини панувало правильне уявлення про Бога, про себе, про ближнього і про ворога душ людських. Божа правда записана на сторінках Біблії, і пізнання цієї правди дає нам життя. Тому необхідно перебувати в Слові, щоб бути виконавцями його, «а не слухачами самими, що себе самих обманюють» (Як. 1:22-25); регулярно мати спільність з Богом у своїй таємній молитовній кімнаті (Мт. 6:6); спілкуватися з духовно зрілими християнами (Євр. 10:25).

«Самотність — прекрасний слуга, коли ми пануємо над нею, і жорстокий господар, коли вона панує над нами, — підкреслила Оксана. — Перемога над самотністю здобувається в процесі праці над собою. Успіх або невдача духовного життя залежать від того, чи знаємо ми, хто ми такі в Христі Ісусі і Хто для нас Бог у тій чи іншій життєвій ситуації. Чи знаємо ми Бога, а чи тільки про Бога. Чи розуміємо, чому ми робимо саме те, що робимо». Насамкінець виступаюча побажала всім присутнім почути найбільшу похвалу з уст Бога: «Вона зробила все, що могла».

Віра Деркач нагадала важливу істину — щасливою людину робить Бог, а не наявність чоловіка чи сім'ї. Насолоду можна знайти лише в Господі, а не в дітях чи ще чомусь. Ісус теж часто був самотнім, і Він пообіцяв, що ніколи не покине нас. «Дорога сестричко! Якщо ти маєш Духа Святого в серці, ти ніколи не будеш одинока. Ти ніколи не залишишся сама. У тебе є найкращий Утішитель!» Прикладом вірності для всіх нас служить улюблена біблійна героїня багатьох жінок — Рут. Пережила вона немало, втратила, фактично, все і коли постала перед вибором, то, на відміну від своєї «подруги по нещастю» Орпи, зробила правильний вибір.

«Кожне наше правильне рішення Бог благословить, — запевнила Віра Іванівна. — Тому стараймося приймати рішення за бажанням Бога, а не за своїм власним. Не біймося приймати правильні рішення — це завжди оправдано. Тоді Бог буде через нас помножувати Своє Царство на землі».

Він дивиться на нас і наші справи не так, як дивимося ми. Він бачить серце і судить про нас відповідно до мотивів, а не вчинків як таких. Сестра Віра закликала присутніх не замикатися в собі, бути відкритими для Бога, пам’ятати, що кожна з нас цінна в Божих очах. «Треба бути вірними в усіх випробуваннях. Чим більше випробувань, тим сильніше Бог хоче бачити вас. Бог перевіряє нашу вірність Йому».
Приклади із життя і служіння Віри Деркач послужили прекрасною ілюстрацією до заклику бути Богові вірним за всяких обставин і заохотили інших сестер свідчити про те, що Бог вірний у Своїй любові і благодаті. Головне — щоб були вірними ми.

Особливо вражало свідчення Ірини Сороканич із с. Дзвиняча на Івано-Франківщині — жінки, яка все життя змушена боротися з тяжкою недугою — наслідками ДЦП. Їй важко говорити, нелегко ходити, але це не стає на перешкоді для того, щоб жити для Христа і свідчити про Нього всюди, де тільки можливо.

Організатори конференції — жіночий відділ Івано-Франківської церкви ХВЄ на чолі з відповідальною за жіноче служіння в області Галиною Черняк дуже сподіваються, що слова всіх промов і свідчень впали на добрий грунт сердець слухачок і свого часу принесуть гарні плоди обновленого в Божій любові і радості життя.

Людмила Бендус

Джерело: сайт ЦХВЄУ

Фото: сайт Івано-Франківського об'єднання церков ХВЄ

Українська християнська поезія