Головна

Про нас

Останній номер

Архів номерів

Статті

Замовити друкований варіант

Пожертвування

Інтернет-ресурси

Гостьова книга

Новини Церкви ХВЄ України


Актуальне запитання

Адреси церков ХВЄ та розклад богослужінь

 




Актуальне запитання

Навіщо молитись?

Навіщо молитися? Навіщо молитись, якщо Бог управляє абсолютно всім? Навіщо молитись, якщо Бог і так знає, що ми збираємося просити, ще до того, як ми попросимо про це? Якщо ми не можемо змінити Божественні плани, навіщо нам молитися?

1. Молитва – це форма служіння Богу (Луки 2:36-38). Ми молимося тому, що Бог вказує нам молитися (Филип’янам 4:6-7).

2. Христос і Рання церква подали нам приклад молитви (Марка 1:35; Дії 1:14; 2:42; 3:1; 4:23-31; 6:4; 13:1-3). Якщо Ісус вважав, що молитись потрібно, то і нам слід чинити так.

3. Бог бажає, щоб молитва була засобом отримання Його рішень у ряді ситуацій:

а) підготовка до важливих рішень (Луки 6:12-13);
б) долання диявольських перешкод у житті (Матвія 17:14-21);
в) покликання працівників до збору духовного врожаю (Луки 10:2);
г) отримання сили для долання спокуси (Матвія 26:41);
ґ) духовне підкріплення інших (Ефесянам 6:18-19).

4. Ми маємо Божественну обітницю, що наші молитви не будуть марними, навіть якщо ми не отримаємо конкретно те, про що просили (Матвія 6:6; Римлянам 8:26-27).

5. Він пообіцяв, що, коли ми попросимо про речі, які узгоджуються з Його волею, Він дасть нам це (1 Івана 5:14-15).

Інколи у Своїй мудрості і для нашої користі Він бариться з відповіддю. У цих випадках ми повинні бути ревними й наполегливими у молитві (Матвія 7:7; Луки 18:1-8). У той же час нам не слід використовувати молитву для того, аби примусити Бога виконувати нашу волю на землі, навпаки – вона повинна стати засобом виконання Його волі. Божа мудрість нескінченно вища за нашу.

У ситуаціях, стосовно яких ми не знаємо напевно, якою є Божа воля, молитва стає засобом пізнання. Якби Петро не попросив Ісуса покликати його вийти з човна у воду, то втратив би цю можливість (Матвія 14:28-29). Якби сирійська жінка з дочкою, одержимою демоном, не помолилася Христу, то не отримала би зцілення своєї дитини (Марка 7:26-30). Не звернувшись до Христа, незрячий поблизу Єрихону так би й залишився таким (Луки 18:35-43). Бог сказав, що ми часто не маємо, тому що не просимо (Якова 4:2). У певному сенсі молитва схожа на благовіщення іншим людям. Поки не поділимося Благою Вісткою, то не взнаємо, хто відгукнеться на неї. Так само і з молитвою: ми ніколи не побачимо результату молитви, поки не помолимося.

Брак молитви демонструє брак віри і довіри Божому Слову. Ми молимося, аби продемонструвати нашу віру в Бога і в те, що Він виконає обітниці, дані в Його Слові, а також благословить наше життя більше, ніж ми можемо просити чи сподіватися (Ефесянам 3:20). Молитва – це першочерговий засіб побачити Божественну роботу в житті інших людей. Будучи нашим засобом «приєднання» до джерела Божої сили, вона стає нашим шляхом до перемоги над ворогом (дияволом) і його армією, яких ми не в стані перемогти самостійно. Таким чином, давайте частіше приходити до Божого трону, тому що на небесах ми маємо Первосвященика, Який може допомогти нам у всіх наших випробуваннях (Євреям 4:15-16). Ми маємо Його обіцянку, що «дуже могутня ревна молитва праведного» (Якова 5:16-18). Нехай Бог прославить Своє ім’я у нашому житті, коли ми будемо дедалі частіше схилятися перед Ним у молитві.

http://www.gotquestions.org/Ukrainian/Ukrainian-why-pray.html

Читать статью на русском языке

Українська християнська поезія