Головна

Про нас

Останній номер

Архів номерів

Статті

Замовити друкований варіант

Пожертвування

Інтернет-ресурси

Новини Церкви ХВЄ України


Актуальне запитання

Адреси церков ХВЄ та розклад богослужінь

 




Віра та життя

Для чого потрiбнi страждання?

Періодично у моїх дітей виникають всілякі захоплення. То музика, то гімнастика, то карате... Іноді відразу і одне, і друге, і третє... От тільки до серйозного рівня вони навіть і не намагаються дійти, тому що це вимагає не тільки серйозного ставлення і посвяти, а й... страждання. У цирковому — розтяжки м’язів, в карате і боксі — синці. Навіть щоб на гітарі грати навчитися, і то треба над власними пальцями познущатися!

А чи можна взагалі досягти професійного рівня в чому-небудь, не піддаючи себе більшим чи меншим мукам? Запитайте про це в олімпійських чемпіонів! Скільки травм у кожного з них!

А що таке наша віра в Христа? Хобі? Захоплення? Недільна забава?

«Бо для мене життя — Христос…» (Фил. 1:21). Автор цих слів відомий усім, хто тримав в руках Біблію. Ми із задоволенням цитуємо його слова, але чи варто наслідувати його спосіб життя? Чому Павло піддавав своє життя стільком небезпекам? Мабуть, тут справа зовсім не в його любові до страждань, а саме в прагненні досягти високого поклику!

«Кажу так… не тому, що я вже досягнув, або вже вдосконалився, але прагну, чи не досягну я того, чим і Христос Ісус досягнув був мене. Браття, я себе не вважаю, що я досягнув. Та тільки, забуваючи те, що позаду, і спішачи до того, що попереду, я женусь до мети за нагородою високого поклику Божого в Христі Ісусі» (Фил. 3:12-14).

Я не вірю в страждання заради страждання, але я також не вірю в ліниве християнство без зусилля і зростання... Що вибрати: прагнення до високого поклику чи обмежитися кволенькою, хиткою вірою? Особисто мені хочеться максимуму, от тільки щоб дійсно «пізнати Христа, і силу воскресіння», ну ніяк не вийде перестрибнути або обійти ось цей пункт — участь в Його стражданнях...

Хочеш стати професіоналом, будь готовий бути випробуваним...

«Тож усе я вважаю за втрату ради переважного познання Христа Ісуса, мого Господа, що я ради Нього відмовився всього, і вважаю все за сміття, щоб придбати Христа, щоб знайтися в Нім не з власною праведністю, яка від Закону, але з тією, що з віри в Христа, праведністю від Бога за вірою, щоб пізнати Його й силу Його воскресіння, та участь у муках Його, уподоблюючись Його смерті, аби досягнути якось воскресіння з мертвих» (Фил. 3:8-11).

Світлана АНДРЄЙЧЕНКО

"Благовісник", 2,2011

Українська християнська поезія