Благовісник

Новини Церкви ХВЄ України

Відійшов у вічність єпископ РЦ ХВЄ Володимир Мойсейович Мурза

10 грудня 2013 року о 18.00 (за моск. часом) відійшов у вічність єпископ Російської Церкви ХВЄ Володимир Мойсейович Мурза.

Володимир Мойсейович Мурза народився 29 листопада 1940 року в селі Вірка Степанського району Рівненської області, що в Українській республіці, яка входила до складу СРСР. Його батьки були християнами віри євангельської. Вони увірували в 20-ті роки, коли в Україні почав потужно розвиватися п'ятидесятницький рух.

Мати Володимира померла, коли йому було всього три тижні. Він був четвертим сином в сім'ї. Батько після довгих молитов отримав благовоління від Господа взяти за дружину Параску, яка стала справжньою матір'ю дітям.

Коли маленькому Володі було три роки, його батько був засуджений за проповідь Євангелії. Він повернувся з ув'язнення, коли Володя вже закінчив початкову школу (тоді йому було десять років). Сім'я відвідувала богослужіння, які проходили по домівках. Уже в 15 років Володимир проповідував на молодіжних служіннях, відвідував інші церкви.

У 1957 році за порадою батьків закінчив десять класів і почав працювати в колгоспі. Спочатку різноробочим, а потім заступником бригадира. У 1959 році Володимира Мойсейовича призвали в ряди Радянської Армії. Служити його направили у Волгоград, де він був засуджений на три роки за своє віросповідання.

У 1963 році після закінчення тюремного ув'язнення Володимир Мойсейович поїхав до родичів у Краснодарський край, м. Лабінськ, де продовжував працю проповідника.

Невдовзі в житті брата Володимира сталася подія, яка змінила все його життя: він зустрів дівчину Любу, яка дуже гарно співала. Вони одружилися і переїхали в м. Батайськ Ростовської області. Там вони прожили 28 років у мирі та згоді. В Батайську в них народилося двоє доньок — Надія та Віра.

У 1966 році Володимир Мойсейович був обраний дияконом церкви, а в 1978 році рукопокладений на служіння пастора. У 1981 році на обласній раді Володимир Мойсейович був обраний старшим пресвітером Ростовської області, а в конці 1982 року — єпископом Північного Кавказу, куди входило десять суб'єктів Російської Федерації.

У цьому ж році Володимир Мойсейович закінчив інженерно-будівельний інститут у Ростові, після чого працював за спеціальністю інженера-будівельника, суміщаючи роботу зі служінням єпископа Північного Кавказу.

У 1990 році Володимир Мойсейович був обраний старшим єпископом Союзу церков християн віри євангельської Російській Федерації. В той час почалася велика робота з розповсюдження Слова Божого. На цьому посту Володимир Мойсейович пропрацював 12 років. За час його служіння кількість церков зросла з 50 до 1400. 22 грудня 2000 року за великий вклад у зміцнення громадянського миру і згоди і відродження духовно-моральних традицій був нагороджений орденом «За заслуги перед Вітчизною» II ступеня. У 2002 році пішов на пенсію, передавши керівництво Російської Церкви ХВЄ Павлу Миколайовичу Окарі.

Протягом наступних восьми років Володимир Мойсейович продовжував виконувати служіння пастора церкви «Живе Джерело», а також виконував певні доручення братства в різних регіонах Росії.
У грудні 2009 року Володимир Мойсейович прийняв пост першого заступника начальствующого єпископа РЦ ХВЄ з загальних питань і відповідального за зовнішні зв'язки, на якому з радістю трудився до травня 2013 року.

10 грудня 2013 року Володимир Мойсейович Мурза відійшов у вічність.

Висловлюємо щирі співчуття рідним, близьким, церкві. Хай Господь утішить вас та зміцнить у надії на зустріч у вічності.