Головна

Про нас

Останній номер

Архів номерів

Статті

Замовити друкований варіант

Пожертвування

Інтернет-ресурси

Гостьова книга

Новини Церкви ХВЄ України


Актуальне запитання

Адреси церков ХВЄ та розклад богослужінь

Благовісник у Фейсбуці



Глави Церков виступають проти ідеї ліквідації НЕК з питань суспільної моралі та підтримують її діяльність

10.06.2010. Глави та повноважні представники християнських Церков 10 червня провели спільну зустріч, під час якої ухвалили низку важливих документів та звернень. Зустріч відбулась у приміщенні Українського товариства охорони пам’яток історії та культури на території Києво-Печерської Лаври під головуванням керуючого справами Української Православної Церкви, архієпископа Білоцерківського та Богуславського Митрофана, повідомляє Інститут релігійної свободи.

На початку засідання учасники ознайомились з представленою головою Державного комітету у справах національностей та релігій Юрієм Решетніковим інформацією про перспективи розвитку державно-церковного діалогу.

Директор Департаменту культурного та гуманітарного співробітництва МЗС України Михайло Скуратовський роз’яснив главам Церков позицію української сторони під час участі у розгляді на рівні Ради Європи резолюцій, спрямованих на розширення прав одностатевих партнерств. Учасники зустрічі висловили спільну думку про необхідність посилення співробітництва з Міністерством закордонних справ у рамках новоствореної Громадської ради з питань співпраці з релігійними організаціями.

Разом з цим глави Церков висловили занепокоєння тим, що українському суспільству нав’язується вкрай ліберальний погляд на мораль та сімейні цінності. На їхню думку, Священне Писання однозначно свідчить, що сексуальні відносини між представниками однієї статі – протиприродні та є гріхом, а ті хто, обрали для себе такі стосунки або пропагують їх, не можуть вважатися християнами.

Про своє негативне ставлення до гріха гомосексуалізму та до його пропагування у суспільстві глави християнських Церков заявили у Декларації, одностайно ухваленій під час зустрічі.

У зверненнях до Віце-прем’єра Володимира Семиноженка та профільних міністрів глави Церков висловили свої пропозиції та зауваги щодо інформаційно-просвітницької діяльності держави у сфері профілактики поширення ВІЛ-інфекції та СНІДу серед населення. “Нажаль, Держава навіть не ставить собі за мету пропагування здорового способу життя, дошлюбної стриманості та вірності, відповідальної поведінки людини”, – зазначається у зверненнях.

“Вважаємо за свій моральний обов’язок висловити протест проти спроб встановлень так званих «кондоматів» у навчальних закладах України”, – заявили глави Церков та при цьому звернули увагу на недоліки інформаційної кампанії з профілактики ВІЛ: “Хочемо підкреслити некоректність використання терміну «безпечна поведінка», оскільки таке поняття створює ілюзію повної безпеки та зняття з себе відповідальності за свої дії, хоч використання презервативів не надає 100% гарантії запобігання інфікування і лиш зменшує його ризик”.

Крім цього, учасники Наради Церков ухвалили Відкрите звернення, в якому висловили “рішучу незгоду з діями учасників інформаційної війни, спрямованої на дискредитацію та перешкоджання діяльності Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі”.

Глави Церков спільно заявили: “Пасивність держави у сфері активного захисту суспільної моралі рівнозначна її сприянню моральній деградації, адже тільки держава має засоби правового впливу. Ми не можемо мовчазною згодою допустити повної руйнації в Україні здорових моральних засад, сімейних цінностей, культури спілкування та взаємоповаги у людських відносинах”.

На завершення зустрічі генеральний директор заповідника «Києво-Печерська Лавра» Марина Громова за дорученням Міністра культури і туризму України представила можливі напрямки співпраці Міністерства і Наради Церков. Одним із них можуть стати спільні зусилля у збереженні культових споруд, які є національною спадщиною та пам’ятниками архітектури.

http://www.irs.in.ua

15.06.2010. Глави християнських Церков України оприлюднили Відкрите звернення до української громадськості з приводу потреби захисту високих моральних засад та сімейних цінностей.

У документі, який 10 червня одностайно ухвалили усі учасники Наради Церков, християнські лідери України висловили “рішучу незгоду з діями учасників інформаційної війни, спрямованої на дискредитацію та перешкоджання діяльності Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі”, – передає зміст звернення Інститут релігійної свободи.

Глави Церков спільно заявили: “Пасивність держави у сфері активного захисту суспільної моралі рівнозначна її сприянню моральній деградації, адже тільки держава має засоби правового впливу. Ми не можемо мовчазною згодою допустити повної руйнації в Україні здорових моральних засад, сімейних цінностей, культури спілкування та взаємоповаги у людських відносинах”.

“Багато свідомих громадян, в тому числі і віруючих людей, які складають переважну більшість населення України, виступають проти намагання окремих представників менеджменту медіа-бізнесу порушувати їх право на безпечний інформаційний простір”, – заявили предстоятелі християнських Церков.

Вони вважають, що питання захисту суспільної моралі має вирішуватись на державному рівні, оскільки це є загальноприйнятою практикою розвинених демократичних країн.

“Пропаганда війни, національної та релігійної ворожнечі, культу жорстокості та насильства, засилля порнографії – це ті реальні загрози, які постають сьогодні перед нашим суспільством”, – наголошується у Відкритому зверненні.

За словами першоієрархів Церков, “батьки та матері занепокоєні долею власних дітей, їх психічним та емоційним здоров'ям, коли спостерігають засилля розпусти, жорстокості та насильства у медіа-просторі, включаючи телепрограми, рекламні ролики, біл-борди та мобільний контент”.

У своєму Відкритому зверненні глави християнських Церков закликали українську громадськість, а також Президента, Верховну Раду, Кабінет Міністрів України, представників місцевої влади та власників медіа-бізнесу “замислитись над тим, які цінності та яку культуру спілкування ми передаємо нашим дітям та залишаємо у спадок для майбутніх поколінь”.

“Ми закликаємо усіх свідомих громадян та людей доброї воли докласти зусиль для захисту свого конституційного права жити в демократичному суспільстві, де норми моралі мають бути захищені законом та державою, а повага до честі і гідності, прав і свобод людини повинна стати нормою щоденного життя”, – заявили християнські лідери України.

Відкрите звернення ініціювали та підтримали керівники 9 Церков:
Українська Православна Церква (в єдності з Московським Патріархатом);
Українська Православна Церква Київського Патріархату;
Українська греко-католицька Церква України;
Римсько-католицька Церква в Україні;
Всеукраїнський Союз Церков євангельських християн-баптистів;
Церква християн віри євангельської України;
Українська Християнська Євангельська Церква;
Братство незалежних церков і місій євангельських християн-баптистів України;
Українська Лютеранська Церква.

Інститут релігійної свободи, м.Київ
www.irs.in.ua

 

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ
керівників християнських Церков України
до української громадськості з приводу потреби захисту
високих моральних засад та сімейних цінностей

Ми, керівники християнських Церков України, вважаємо своїм громадянським обов’язком висловити рішучу незгоду з діями учасників інформаційної війни, спрямованої на дискредитацію та перешкоджання діяльності Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі.

Багато свідомих громадян, в тому числі і віруючих людей, які складають переважну більшість населення України, виступають проти намагання окремих представників менеджменту медіа-бізнесу порушувати їх право на безпечний інформаційний простір. Ми переконані, що питання захисту суспільної моралі має вирішуватись на державному рівні, оскільки це є загальноприйнятою практикою розвинених демократичних країн.

Пропаганда війни, національної та релігійної ворожнечі, культу жорстокості та насильства, засилля порнографії – це ті реальні загрози, які постають сьогодні перед нашим суспільством. Батьки та матері занепокоєні долею власних дітей, їх психічним та емоційним здоров'ям, коли спостерігають засилля розпусти, жорстокості та насильства у медіа-просторі, включаючи телепрограми, рекламні ролики, біл-борди та мобільний контент.

У останні часи інститут сім'ї як ніколи піддається нищівній атаці, коли за допомогою пропаганди та навіть інструментів міжнародного впливу українському суспільству нав’язуються у якості норми життя неприродні одностатеві стосунки чи аморальний безвідповідальний стиль життя.

В інтересах здорового розвитку дітей та молоді, а також суспільства в цілому, Церкви та інші представники української громадськості не можуть допустити падіння суспільної моралі до критичної межі!

Ця спланована атака в бік НЕК з питань захисту суспільної моралі є наміром осіб, які не бажають або не спроможні працювати з врахуванням сучасних європейських і етичних стандартів, недотримання яких принижує нашу гідність та дивує будь-якого гостя нашої країни. Це відкрита спроба завадити впровадженню демократичної державної політики у сфері захисту суспільної моралі, розвитку конструктивного діалогу медіа-бізнесу і держави. Це відверта перешкода спробам Національної комісії сприяти саморегулюванню суб'єктів підприємництва у дотриманні етики в інформаційній сфері. Проте це атака не лише в бік цього органу влади, але й у бік усього українського суспільства.

Не витримують критики закиди у бік Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі, що, мовляв, вона перебирає на себе функції, які мають виконувати Церкви та релігійні організації. Авторитетно заявляємо, що Церкви, проповідуючи Євангеліє, виконували, виконують й будуть виконувати функцію моральних вихователів, бо це є природа Церкви. Але й держава не має права стояти осторонь у цій важливій справі, бо пасивність держави у сфері активного захисту суспільної моралі рівнозначна її сприянню моральній деградації, адже тільки держава має засоби правового впливу.

Ми не можемо мовчазною згодою допустити повної руйнації в Україні здорових моральних засад, сімейних цінностей, культури спілкування та взаємоповаги у людських відносинах. Цим зверненням ми закликаємо українську громадськість, а також Президента України, Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України, представників місцевої влади та власників медіа-бізнесу, замислитись над тим, які цінності та яку культуру спілкування ми передаємо нашим дітям та залишаємо у спадок для майбутніх поколінь.

Ми закликаємо усіх свідомих громадян та людей доброї воли докласти зусиль для захисту свого конституційного права жити в демократичному суспільстві, де норми моралі мають бути захищені законом та державою, а повага до честі і гідності, прав і свобод людини повинні стати нормою щоденного життя.

І нехай Господь допоможе усім нам у цій важливій справі!

Відкрите звернення ініціювали та підтримали:

Володимир (Сабодан) – Митрополит Київський і всієї України, предстоятель Української Православної Церкви

Любомир (Гузар) – Верховний Архієпископ Української Греко-Католицької Церкви

Михайло Паночко – Старший єпископ Церкви християн віри євангельської України

Леонід Падун – Старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви

Вячеслав Горпинчук – єпископ Української Лютеранської Церкви

Філарет (Денисенко) – Патріарх Київський і всієї Руси-України, предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату

Маркіян Трофим'як – Єпископ, відповідальний за зовнішні зв’язки Римсько-католицької Церкви в Україні

В’ячеслав Нестерук – Єпископ, президент Всеукраїнського Союзу об'єднань євангельських християн-баптистів

Сергій Дебелинський – президент Братства незалежних церков і місій євангельських християн-баптистів України

Відкрите звернення одностайно ухвалено у Києві на зустрічі глав християнських Церков України від 10 червня 2010 р.

 

Українська християнська поезія