Благовісник

Новини Церкви ХВЄ України

Міжнародна науково-практична конференція «П'ятидесятництво в Західній Україні: історія та сучасність»

5-6 березня 2015 р. у Львові на базі Львівської біблійної семінарії пройшла науково-практична конференція «П'ятидесятництво в Західній Україні: історія та сучасність».

Це перший захід такого формату для Церкви ХВЄ, який, з ініціативи кандидата історичних наук Михайла Мокієнка (молодшого), зібрав науковців та зацікавлених людей, які досліджують історію п'ятидесятницького руху в Україні. Мета конференції полягала не лише в пожвавленні наукових розвідок у сфері історії п'ятидесятництва, а й активізації церковного співтовариства ХВЄ у напрямку осмислення власної історії, пошуку та формуванню джерельної бази з історії помісних церков, обласних об'єднань тощо. Були прослухані доповіді, які торкаються питань історичного шляху п'ятидесятницького руху в Західній Україні, державно-церковних стосунків, регіоналістичних особливостей п'ятидесятництва, формування віронавчальних основ та їх специфікації, місій в Західній Україні.

Серед спікерів конференції, яка проходила на базі Львівської богословської семінарії, були блискучі українські та зарубіжні викладачі і релігієзнавці, у тому числі кандидат історичних наук Михайло Мокієнко (відповідальний секретар), доктор служіння Володимир Салайдяк (ректор ЛБС), кандидат історичних наук, докторант богослов'я Роман Соловій, магістр теології, докторант теології Франк Лєо, доктор богослов'я Крюгер Хорст та інші.

Під час семінарів не раз зазначалося, що розвиток п'ятидесятницького руху в Західній Україні до цього часу не отримав достатньої уваги науковців. Тому мета конференції полягала у тому, щоб не лише пожвавити наукові розвідки у сфері історії п'ятидесятництва, а й активізувати церковне співтовариство ХВЄ у напрямку осмислення власної історії, пошуку та формуванню джерельної бази з історії помісних церков та обласних об'єднань.

7 березня в останній день конференції у її роботі взяв участь старший єпископ ЦХВЄУ Михайло Паночко, який закликав усіх присутніх продовжувати працю розпочату ще 90 років тому. «Ми вдячні Богові за тих піонерів, наших попередників, які зробили великий внесок у проповідь Євангелія в нашій країні», - зазначив старший єпископ і наголосив на тому, що сучасна церква мусить вчасно реагувати на виклики, які ставить нам сьогодення, не лише у духовному, але й у суспільному житті країни.

Серед делегатів конференції були служителі з Волині, Рівненщини, Тернопільщини, Івано-Франківщини, Закарпаття, а також Чернівецької, Львівської та деяких інших областей.


Збільшити