Благовісник

Новини Церкви ХВЄ України

Щоденник старшого єпископа: лютий 2015 року

7 лютого у місті Чернівці відбулася річна звітна конференція, на яку прибули майже 240 делегатів із 77 церков області. Служили словом старші пресвітери Юрій Веремій (Івано-Франківська обл.) та Петро Карпов (Чернівецька обл.), а також старший єпископ ЦХВЄУ Михайло Паночко. Після цього Петро Карпов прозвітував про життя та діяльність обласного об'єднання церков ХВЄ. Досить активно брати і сестри проявляють себе у бажанні допомогти людям, які постраждали внаслідок подій на сході. Церкви регулярно збирають та направляють власним транспортом допомогу у зону АТО, де ведуть активну євангелізаційну роботу.

8 лютого Михайло Паночко, разом з єпископами Юрієм Веремієм та Петром Карповим послужили в церкві села Кам'янка, де на заклик про покаяння вийшло чимало жителів села, які вирішили віддати своє життя Богу. Також, багато братів та сестер вийшли на молитву про духовне оновлення. Того ж дня старший єпископ мав служіння у центральній церкві ХВЄ у Чернівцях, що на вул. Червоноармійській, 246.

3 16 лютого на запрошення Посла Федеративної Республіки Німеччина у Києві д-ра Крістофа Вайля старший єпископ ЦХВЄУ Михайло Паночко разом із главами кількох українських церков взяв участь у званому обіді з нагоди візиту делегації Президента Бундестагу Норберта Ламмерта до Києва. Гостя цікавили питання щодо стану подій на сході України та роль церков у врегулюванні конфлікту. Скориставшись нагодою, Михайло Степанович висловив подяку Федеральному Канцлеру Німеччини Ангелі Меркель, яка докладає великих зусиль задля розв'язання українського питання. Також торкнувся деяких питань у площині євроінтеграційних процесів в Україні та подякував за підтримку з боку ЄС.

17 лютого відбулася зустріч членів Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій із Президентом України Петром Порошенком. Це була перша робоча зустріч Петра Порошенка з ВРЦіРО з часу його обрання на пост Глави держави.

За словами Михайла Паночка глави церков позитивно сприйняли те, що Президент наголосив на важливості молитви у цей складний для України час. «Мабуть, ще жоден Президент у розмові з духовенством не цитував Боже Слово настільки часто, як Порошенко. Свою промову він закінчив словами «Україні треба Бог!» А основний наголос зробив на єдності церков, зазначивши, що є спроби розіграти в Україні «релігійну карту», - поділився Михайло Паночко. Він також повідомив, що Президенту було передано лист-звернення про зменшення податкового тиску на релігійні організації і інші актуальні питання сьогодення українських церков.

19 лютого старший єпископ ЦХВЄУ взяв участь у спільному засіданні Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій та Парламентського Комітету з питань культури і духовності (голова Комітету Микола Княжицький). Під час розмови з депутатами глави церков висловили три основні побажання. Перше – це прийняття закону «Про державно-церковні відносини». Друге – враховувати позицію та пропозиції ВРЦіРО під час підготовки законопроектів, які стосуються життя та діяльності церков. І третє – про необхідність внесення змін до Податкового Кодексу та до земельного законодавства, щоб врегулювати законодавчі колізії щодо церков та релігійних організацій в Україні.

Виступаючи під час засідання, Михайло Паночко наголосив, що Комітет з питань культури і духовності має стати одним із ключових у Парламенті, адже саме аморальність та бездуховність чиновників призвели до трагічних подій в Україні – розстрілу Майдану та ситуації на Сході. Також наголосив на важливості прийняття закону, який надасть право церквам отримувати ліцензію на відкриття шкіл та інших навчальних закладів. Депутати взяли до уваги це та інші побажання глав церков та висловили намір зробити такі зустрічі регулярними.

20 лютого на базі відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С.Сковороди відбувся Круглий стіл за участю науковців та представників церков та релігійних організацій, де Михайло Паночко представляв протестантські та євангельські церкви. Мова йшла про сучасну суспільно-політичне та духовне становище в Україні та шляхи співпраці. Також вчені презентували два видання, одне з яких - збірник «Майдан і церква», у який увійшли інтерв'ю та заяви релігійних діячів під час Майдану, документи ВРЦіРО та ін.

21 лютого старший єпископ взяв участь у звітній конференції церков ХВЄ Херсонської області, яка пройшла у м. Херсоні. У звітній частині, розповідаючи про роботу церков, старший пресвітер Олександр Бабійчук повідомив, що Церква бере активну участь у заходах з допомоги постраждалим у зоні АТО. Брати і сестри регулярно направляють гуманітарну допомогу на Донеччину і Луганщину. І це не зважаючи на те, що в області зріс рівень безробіття, немало братів і сестер переживають непрості часи в економічному плані, дехто навіть змушений був виїхати з області у пошуках заробітку, щоб прогодувати свою сім'ю.

Того ж дня Михайло Паночко разом з Олександром Бабійчуком відвідав церкву у Новій Каховці, де послужили братам і сестрам словом підбадьорення.

22 лютого у неділю старший єпископ відвідав ще одне містечко на Херсонщині - Берислав, що неподалік від Нової Каховки. Там відбулося рукопокладення: Андрій Ілліч Моцьо, який багато років послужив народу Божому, у зв'язку із похилим віком і станом здоров'я передав служіння молодшому пастору Дмитру Моцьо. Михайло Паночко ти Олександр Бабійчук звершили рукопокладення пастора Дмитра, дали добрі наставлення і поблагословили його на служіння.