Благовісник

Новини Церкви ХВЄ України

Конференція Донецького та Луганського об'єднань ЦХВЄУ: як пережили рік потрясінь

31.01.2015. Уперше за роки незалежності України не усі пастори Донеччини і Луганщини, які планували приїхати на обласну конференцію, змогли це зробити – завадили бойові дії.

Саме у зв'язку із подіями на Сході, річні звітні конференції областей об'єднали. Відтак, у Красноармійськ зібралося близько 80-ти служителів обох областей.

Донеччина: понад триста членів церков виїхали, майже сто охрестили

На початку служіння Словом Божим із братами поділився старший пресвітер Дніпропетровщини, єпископ Михайло Мокієнко. Потім старший пресвітер об'єднання церков ХВЄ Донецької області Анатолій Безкровний розпочав інформаційну частину. Зокрема він поінформував, що за останній рік з церковних громад області виїхало 320 членів – в основному це переселенці з територій окупованих сепаратистами ДНР (до цього в області налічувалось понад 3 тис. християн віри євангельської). Водне хрещення у 2014-му прийняли 98 чоловік. На відміну від Луганщини, в Донецькій області церкви працюють стабільніше, однак дві невеликі громади таки припинили своє функціонування через те, що їхні члени виїхали із окупованих територій.

Луганщина: відкрито працюють лише кілька церков

З інформацію про стан справ у Луганській області виступив старший пресвітер Ростислав Величко. Зокрема він зазначив, що сьогодні в області відкрито працюють лише церкви на звільнених українськими військами територіях. У таких містах, як Сєвєродонецьк, Кремінна, Лисичанськ. Ці три точки служать базою для допомоги людям, які залишилися на території бойових дій у зоні АТО. Віруючі, які не виїхали з окупованих територій, збираються по домівках. При можливості виїжджають на вільну територію, щоб доставити через блокпости допомогу для нужденних – хліб, інші продукти та речі. Тобто церква активно включилася у соціальну допомогу людям, які знаходяться на окупованій території.

Найбільша вдячність братам-західнякам

Під час конференції з великою вдячністю брати з постраждалих областей говорили про допомогу, яку надають віруючі з різних регіонів, а особливо із Західної України. Завдяки їм донецькі та луганські церкви можуть ділитися допомогою з «голодними і холодними» сьогодні людьми. Треба сказати, що сьогодні навіть влада звертається за допомогою до церкви. Коли треба підтримати дитячий садок або лікарню, віруючі завжди готові відгукнутися. У міру свої сил християни віри євангельської забезпечують потерпілих одягом, продуктами, медикаментами, коли треба, допомагають фінансово. Та головне – це, звичайно, слово про Христа. Як відомо, після звільнення Слов'янська на відбудову міста приїжджали бригади із Рівненщини та інших областей. Загалом у цьому служінні взяли участь близько півтори сотні братів.

Зі словом підтримки до учасників конференції звернувся старший єпископ ЦХВЄУ Михайло Паночко. Він також послужив на вечірньому богослужінні Красноармійської церкви, на яке зійшлися євангельські християни з різних церков і деномінацій. Разом молилися і дякували за Слово.