Благовісник

Новини Церкви ХВЄ України

У Львові розпочався Міжнародний конгрес християн віри євангельської

10.10.2013. Не надто холодний жовтневий день зібрав в мальовничому куточку древнього Львова більше як півтори тисячі гостей Міжнародного конгресу християн віри євангельської. Це єпископи, керівники національних об’єднань та пастори слов’янських церков з різних країн світу. Міжнародний конгрес ХВЄ такого масштабу відбувається вперше за історію п’ятдесятницької церкви в Україні. Спроби зібрати подібний форум робилися і раніше, (в Єрусалимі та деяких інших містах), однак досягти поставлених цілей тоді не вдалося.

За словами старшого єпископа ЦХВЄУ Михайла Паночка, ініціатива української церкви  про проведення конгресу була підтримана під час чергового засідання  комітету Міжнародної асамблеї ХВЄ. Місцем проведення обрали нещодавно закінчений дім молитви церкви «Голгофа» у Львові (на сьогодні це найбільша церковна споруда Церкви ХВЄУ).

— Керівники церков з радістю сприйняли таку ідею і доручили нам розпочати підготовчу роботу до конгресу, — розповідає Михайло Паночко. — Мета цього міжнародного форуму: спільна молитва за спасіння людей та проведення низки семінарів і доповідей на тему євангелізації. Доповідачі будуть ділитися досвідом, як краще поширювати Боже Слово, щоб досягати людських сердець у сучасному світі. Також йтиметься про особливу роль Святого Духа, Який через вірних Христових бажає сьогодні втілювати Божі плани в життя.

Отже, увечері 10 жовтня відбулося урочисте відкриття Конгресу. Гостей вітали духовий оркестр церкви ХВЄ м. Червонограда та об’єднаний хор львівських церков «Віфанія» та «Голгофа». Після музично-хорового служіння ведучий Микола Синюк, перший заступник старшого єпископа ЦХВЄУ, надав слово для привітання єпископу Миколі Грибу, який очолює Латвійський центр п’ятидесятницьких церков і на цей рік МАХВЕ та представнику Асамблей Божих США Норму Едвардсу.

Основною частиною вечірнього служіння стали проповіді-семінари Марека Камінського та Віктора Павловського.

Марек Камінський, єпископ Церкви п’ятидесятників у Польщі, говорив на тему: «Суть та важливість хрещення Духом Святим». Він зауважив, що ми навчилися проводити наші зібрання і без Духа Святого. Ми знаємо, що сказати, як організувати богослужіння, але світ хоче бачити силу Святого Духа. Віруючі повинні бути наповненні Духом як губка водою, тоді вони будуть здатні змінювати гріх у серці людей на святість. Ми кажемо, що у світі, і навіть у Церкві багато гріха. Це не проблема: проблема більше в тому, що в Церкві недостатньо Духа Святого.

Віктор Павловський, єпископ Союзу ХВЄ Молдови, говорив на тему: «Що значить П’ятидесятниця?». Згадавши історію зародження сучасного п’ятидесятницького руху, він звернув увагу на те, що люди, які були очевидцями тих подій, часто реагували на це так, як дехто в день єрусалимської П’ятидесятниці — з насмішкою, несприйнятям та різкою критикою. Але ця негативна реклама допомогла п’ятидесятницькому рухові: люди, бажаючи взнати більше про цей феномен, отримували хрещення Святим Духом. Там, де щось робить Бог, це завжди має успіх. Божі обітниці в Єрусалимі виконалися не тому, що там були апостоли, був Петро чи якісь інші визначні діячі, а тому, що там був присутній Дух Божий.

Міжнародний форум продовжиться до неділі і закінчиться спільною Вечерею Господньою.


(збільшити)


(збільшити)


(збільшити)


Ведучий вечірнього зібрання Микола Синюк


(збільшити)


Проповідує Марек Камінський


Проповідує Віктор Павловський