Благовісник

Новини Церкви ХВЄ України

Ієрархи українських церков
обговорили з євродепутатами відносини України та ЄС

З 30 вересня по 2 жовтня 2013 року тривав візит делегації українських релігійних діячів до Брюсселю. Напередодні цього візиту глави Церков і релігійних організацій України оприлюднили звернення щодо європейських перспектив України та дискусії навколо цього питання.

30 вересня 2013 року українські релігійні діячі зустрілися з головою Комітету у закордонних справах Ельмаром Броком (Elmar Brok) та членом цього Комітету Міхаелем Галером (Michael Gahler), які представляють парламентську групу Європейської народної партії – найбільшої групи у Європарламенті, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Під час обох зустрічей відбувся обмін думками щодо європейської перспективи України. Йшлося про важливість фундаментальних цінностей, на яких збудовано сучасну Європу, – свободи (в тому числі свободи совісті та віросповідання), демократії, поваги до прав людини, верховенства права.

Презентуючи делегацію, Верховний Архієпископ Святослав (Шевчук) підкреслив, що релігійні діячі України представляють не уряд чи політиків, а віруючих, які складають переважну більшість українського суспільства. «Самою присутністю тут ми хочемо показати добру вістку з України – ми є європейським народом, ми бажаємо і вміємо співпрацювати як представники різних націй та різних сповідань і релігій. Ми бачимо майбутнє України в колі вільних європейських народів», – підкреслив Глава УГКЦ. Він також наголосив на особливій важливості збереження моральних цінностей та свободи віросповідання. За його словами, це полягає не лише у можливості вільно молитися, але і у можливості вільно навчати вірі молодь та дітей, вільно проповідувати та сповіщати свій релігійний погляд на суспільні питання.

Учасники зустрічі засвідчили бажання і з боку Європи, і з боку України до підписання Угоди про асоціацію на саміті у Вільнюсі.

Перший день візиту до Брюсселю завершився зустріччю-вечерею з представниками релігійних організацій, що уповноважені працювати при Євросоюзі. Порядок денний передбачав обговорення низки питань, важливих як для української спільноти, так і в загальноєвропейському масштабі.

***

Другий день свого візиту до Брюсселю релігійні діячі України провели зустрічі в Європейському Парламенті, Європейській Раді та Посольстві України в Королівстві Бельгія, повідомляє Інститут релігійної свободи.
1 жовтня 2013 року делегація глав і представників українських церков і релігійних організацій зустрілась з президентом Європейської Ради Германом ван Ромпеєм. Перед цією зустріччю відбулось знайомство української делегації з посадовцями офісу Президента Європейської Ради.

«Україна для Європи є дуже важливим партнером. Ми значно просунулися вперед у відносинах, особливо в останній час. Сподіваюся, що у листопаді буде підписано Угоду про асоціацію. В цьому нас переконує і конструктивна розмова, що відбулася з Президентом Януковичем у Нью-Йорку», – заявив ван Ромпей під час зустрічі в будівлі Європейської Ради.

Зі свого боку Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет (Денисенко) заявив: «Ми хочемо, щоби через асоціацію України та ЄС наша держава утвердилася на демократичному шляху. Багато вже зроблено, а те, що ще треба зробити, я переконаний, що буде зроблено з допомогою Європи».
Після ранкової зустрічі з президентом Європейської Ради делегація представників українських церков і релігійних організацій провела зустріч з євродепутатом від Німеччини Ребеккою Гармс (Rebecca Harms), членом Комітету з питань парламентської співпраці між Україною та ЄС, заступником Комітету з питань охорони навколишнього середовища та співголовою фракції Зелених (Європейський вільний альянс) в Європейському парламенті.

Йшлося про питання релігійної свободи, моральних цінностей та демократії в Україні, особливості її євроінтеграційного шляху.

Пані Гармс продемонструвала глибоку обізнаність щодо поточної ситуації в Україні, оскільки не раз відвідувала Київ та Харків протягом останніх років для проведення моніторингу. Зустріч із очільниками релігійної спільноти України дозволила почути думку представників громадянського суспільства та провести дискусію з ними в контексті запланованого підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Пізніше, згідно з програмою візиту, відбулася зустріч з Послом України в Королівстві Бельгія Ігорем Долговим.

***

Можливе підписання Угоди про асоціацію з ЄС є історичною подією, на порозі якої стоїть Україна. Необхідно докласти спільних зусиль, щоб Угода про асоціацію була підписана.

Про це заявив Заступник генерального секретаря Європейської народної партії (ЄНП) Крістіан Кремер (Christian Kremer) 1 жовтня 2013 року під час ще однієї зустрічі у Брюсселі.

Політик привітав українську делегацію від імені Президента ЄНП пана Вільфреда Мартенса.

«Для всіх громадян України угода про асоціацію – це не просто угода. Ми розуміємо важливість цієї справи. Разом з тим для цієї угоди потрібне виконання певних критеріїв – це не критерії лише ЄНП, це критерії, визначені основними європейськими інституціями. У кілька тижнів, що залишилися до саміту у Вільнюсі, ми повинні зробити все можливе, задіюючи всі канали, щоби здійснити наше спільне бажання – підписати Угоду про асоційоване членство України в ЄС», – заявив Крістіан Кремер.

Говорячи про європерспективи України, Глава УГКЦ Святослав (Шевчук) закликав депутатів ЄНП бути представниками української справи у Європі, розуміючи разом із цим, що «не все добре в Україні, бо ми є пострадянське, зранене суспільство».

Продовжуючи цю дискусію, Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет (Денисенко) додав: «Україна йде демократичним шляхом. Наприклад, зараз ми користуємося такою свободою, якої не було для Церкви з княжих часів. Але є і багато проблем. 70 років ми були під радянським режимом, і відчуваємо наслідки цього. З допомогою Європи ми швидше подолаємо ці наслідки, ніж без неї».

Зі свого боку протоієрей УПЦ (в єдності з Московським патріархатом) Ростислав Снігірьов відзначив: «Ми побачили, що ми не є поодинокими у бажанні зберігати в об’єднаній Європі християнські цінності. Можемо сказати, що ЄНП є тією партнерською силою, яка сприятиме нам у цьому».

Інститут релігійної свободи, Київ
www.irs.in.ua