Благовісник

Новини Церкви ХВЄ України

Куди йде душа людини після смерті?

Служитель Церкви ХВЄ разом з представниками різних гілок християнства відповідав на це питання у Володимирі-Волинському

11.10. 2012. У м. Володимирі-Волинському відбувся публічний диспут на тему «Реінкарнація в християнстві: за і проти». Ініціаторами та організаторами цієї події виступили двоє викладачів з Володимир-Волинського медико-технічного коледжу. До участі у диспуті були запрошені представники різних християнських конфесій міста від усіх гілок християнства. Окрім представників духовенства, у заході взяли участь близько 100 чоловік, більшість з яких були студенти.

Диспут проходив у актовому залі Володимир-Волинського мед коледжу. Слід зазначити, що захід такого формату і спрямування відбувся вперше не тільки у Володимирі-Волинському, але й в Україні і у світі. Тривав диспут близько трьох годин. Головні моменти цієї події було задокументовано на відео. Основними учасниками були священик Вадим Семчук від Української православної церкви Московського патріархату, священик Ігор Бігун від Української православної церкви Київського патріархату, отець Теофіл від Української греко-католицької церкви, пастор Павло Лаць від церкви Християн Віри Євангельської-П’ятидесятників, пастор Андрій Савін від церкви християн Адвентистів сьомого дня. Мали слово також співорганізатор заходу Олександр Лобацький, викладач інформатики, який представляв громадський рух «Союз Со-Творців Святої Русі» та ще троє людей від цього руху – Дмитро Бондар, куратор руху по Україні, його заступник Оксана Чистякова та Сергій Блінов, куратор руху по Харкову.

Подібного роду теологічні диспути відбувались у середні віки, однак пізніше добра традиція диспутів була забута і на протязі віків вони не проводились. «Те, що цей диспут сьогодні проводиться у навчальному закладі, не є випадковістю, - говорив у своєму вступному слові ведучий, - адже саме там, у навчальних закладах – середньовічних університетах, – диспути і зародились, і мед коледж, який по суті являється 1-ю сходинкою до університету, відроджує цю славну традицію проведення подібних заходів». Було зазначено, що метою зустрічі є не розділення, а єднання християн різних конфесій, щоб вони в любові один до одного і взаємній повазі вчились вислуховувати іншу сторону та знаходили точки взаєморозуміння. Також говорилось, що це просвітницький захід, який має на меті дати змогу усім присутнім, а особливо студентам, дізнатися більше про світ, в якому ми живемо. Можна сказати, що даний диспут був свого роду невеликим місцевим собором. І цю зустріч жартома можна було б назвати Володимирським помісним міжконфесійним собором 2012 року.

Після представлення доповідачів ведучий коротко пояснив суть вчення про реінкарнацію, згідно якого життя людини є нескінченним колом перевтілень та народжень заново в різних образах, тобто душа людини після смерті знову повертається на землю, але вже в іншому тілі. При цьому тіло, в яке належить втілитися душі, визначається «кармою» – або кількістю справ, добрих чи злих, які вона зробила в попередньому своєму житті. Якщо людина робила добро, то її душа переходить в більш розвинуту і благородну істоту, якщо ж жила зле, то її душа карається переходом в більш низьку істоту.
Далі основним учасникам диспуту було надане слово, щоб вони виступили з тезовими доповідями (5-10 хв.) та чітко, ясно і аргументовано виклали свою позицію щодо даного питання. Поки вони виступали, ведучий мав зробити аналіз 1-го голосування, яке відбулось у залі на початку диспуту, та оголосити його результати після того, як будуть заслухані усі доповіді. Питання, поставлене на голосування, було наступним: «Чи вірите ви у реінкарнацію – переселення душі після смерті у інше тіло». Варіанти відповіді: «так», «ні», «не знаю».

Коли були заслухані усі доповіді, присутні ознайомилися з результатами першого голосування «за» і «проти» віри в реінкарнацію. «За» проголосувало 31,4%, «проти» - 24,5% і 44,1% сказали «не знаю» (Примітка: на диспуті було оголошено трохи інші цифри, оскільки не були враховані всі аркуші з голосуванням). Також за декілька днів до початку диспуту було проведено голосування в соціальній мережі «ВКонтакті», де «за» реінкарнацію проголосували 38,8%, «проти» - 43,3%, «не знаю» - 17,9%.
Після оголошення результатів голосування розпочались дебати, на яких учасники диспуту могли поділитися коментарями та обмінятися запитаннями. Були також запитання із залу від студентів, на які відповідали як священики традиційних церков, так і представники «Союзу Со-Творців Святої Русі». Окрім усних запитань слухачі мали можливість задати учасникам диспуту також анонімні питання у письмовій формі. У ході дебатів прихильники ідеї перевтілення не змогли представити якихось вагомих аргументів із Біблії на користь реінкарнації в християнстві. Чому? Можливо, через слабкі знання ними самого Святого Писання. А слабкі знання, як відомо, дуже часто є причиною омани, про що говорив сам Христос: «Чи не тому ви й помиляєтесь, що не знаєте Писання?» (Марка 12:24). Але можливо, причина в іншому. Може, ідея реінкарнації просто чужа християнству і в Біблії відсутня. Врешті-решт, навіть самі прихильники перевтілення мусили визнати це наприкінці диспуту, не відмовившись однак від самої ідеї реінкарнації.
Чи змінилась думка залу після диспуту щодо реальності реінкарнації, показало повторне голосування. І хоча далеко не всі присутні, що голосували на початку, залишились до кінця диспуту, тим не менше «за» реінкарнацію тепер проголосували 14,7%, «проти» - 82,3% і не визначились 3%.

Сергій Ковальчук

Повний текст репортажу читайте тут


Пастор Павло Лаць