Благовісник

Новини Церкви ХВЄ України

Служителі Церкви ХВЄ України вчилися віддавати Богові Боже

28-29.03.2012. У Пущі-Водиці, що під Києвом, відбулася річна звітна конференція служителів Церкви ХВЄ України. Цей захід, який для когось може здатися традиційним і, на перший погляд, передбачуваним, кожного разу приносить щось нове та корисне для учасників. Перш за все варто вказати на одну важливу особливість таких форумів: вони допомагають служителям відчути єдність Церкви Христової, зміцнити братерські стосунки, підбадьоритися зустріччю із братами-служителями, разом прославити Господа, навчитися один від одного, порадіти успіхам та обговорити невдачі. Це чи не найбільш важливе завдання, яке ставлять перед собою організатори подібних конференцій.

Цьогорічна конференція, яка проходила під гаслом: «Віддаймо Богові Боже», була особливою ще й тому, що піднімала, з одного боку, важливу, а з другого — делікатну тему матеріальних пожертвувань. Згідно з рішенням комітету ЦХВЄУ, 2012 рік оголошено роком навчання про важливість таких пожертвувань, бо, як свідчить практика, церкви й окремі служителі вдаються до крайнощів у цьому питанні: або зовсім не вчать про пожертви, або надміру акцентують увагу на них, іноді навіть вдаючись до тиску на вірян.
Про важливість матеріального служіння і в той же час про баланс у цьому питанні говорили на семінарах Василь Паламарчук, Анатолій Безкровний, Сергій Вінковський. Але, як зауважили інші служителі, що мали слово до присутніх протягом двох днів, служіння Богові, «віддавання Богові Божого» не обмежується лише матеріальним вираженням. Заступник старшого єпископа ЦХВЄУ Микола Синюк зауважив, що найперше й найголовніше, що ми повинні віддати Богові — це славу та честь. А старший єпископ Михайло Паночко, закінчуючи конференцію, звернувся до присутніх із закликом віддати Богові найцінніше, що в нас є, — наші серця, нашу безсмертну душу. «У 23 розділі Приповісток Соломонових читаємо: «Сину, дай мені серце своє». Ось основа всіх давань — наше чисте й святе серце, — сказав старший служитель. І, прочитавши ще один уривок із Книги Пісня над піснями: «Я належу своєму Улюбленому, а мій Улюблений належить мені», продовжив думку: — Тут мова йде не про десятину, а про щось набагато більше, всезагальне: ми належимо Богові, і Бог належить нам».

Цікаві та важливі теми були підняті також у семінарах Ростислава Мураха («Сім видів випробування») та Олександра Попчука («П’ятидесятниця та благовістя»), у проповідях Івана Хрипти, Віктора Боришкевича, Юрія Веремія, Олександра Бабійчука.

Що ж до звітної частини, де звучали звіти старшого єпископа, його заступників та завідувачів відділів, то вона показала як і певні здобутки, яких спільними зусиллями вдалося досягнути за останній рік, так і прорахунки та недоробки. Зокрема, вказувалося на той факт, що в багатьох областях за звітний період не відбулося приросту в кількості церков, а в деяких маємо навіть зменшення. Загалом Церква ХВЄ України на сьогодні нараховує 1533 громади, 107337 членів, серед яких виконують служіння 1281 пресвітер та 2205 дияконів.

Як і на кожному подібному заході, на цьогорічній конференції були присутні й гості: з Росії, Німеччини, інших Союзів. І хоча зустріч мала виключно духовний характер, були присутні й представники політичних кіл. Зокрема, відомий діяч і проповідник євангельської церкви Олександр Турчинов, який нині представляє політичну опозицію, у зверненні до присутніх сказав: «Завдання, які стоять сьогодні перед опозицією, дрібні в порівняні із завданнями, що стоять перед християнами. Світ іде до кінця, і цей кінець потрібно не перечекати, не пристосуватися, а перемогти світ».

Юрій ВАВРИНЮК


(збільшити)


(збільшити)


(збільшити)


(збільшити)


(збільшити)


(збільшити)


(збільшити)


(збільшити)


(збільшити)


(збільшити)


(збільшити)

Фото Віктора МОКІЙЧУКА