Головна

Про нас

Останній номер

Архів номерів

Статті

Замовити друкований варіант

Пожертвування

Інтернет-ресурси

Гостьова книга

Новини Церкви ХВЄ України


Актуальне запитання

Адреси церков ХВЄ та розклад богослужінь

 




Новини Церкви ХВЄ України

У Києві пройшла щорічна пасторська конференція Церкви ХВЄУ

 

30-31.03.2011. У Пущі-Водиці, що біля Києва, Церква християн віри євангельської України провела свою чергову річну звітну конференцію під гаслом «Проповідуй Слово, живи по Слову», яке, зрештою, виражає мету покликання кожного християнина.

Атмосфера з’їзду була мирною і навіть благодатною. Усмішки, щирі вітання, спілкування один з одним делегатів з’їзду — служителів були чудовою прелюдією форуму. Відчувалося, що зустрічаються діти Божі, слуги Його народу.

На цю конференцію їх зібралося 323 чоловіки. Вони представляли всі церкви з усіх регіонів України.

Урочисте відкриття конференції відбулося о 15 годині з вітального слова старшого єпископа Церкви ХВЄ України Михайла Паночка, до якого його запросив ведучий цієї частини форуму єпископ Михайло Мокієнко. Михайло Паночко, привітавши служителів іменем Ісуса Христа і зачитавши уривок з Євангелії від Матвія (24:45, 35), наголосив, що служіння пасторе дуже відповідальне, але кращої посади за цю немає, і що кожен служитель, як вірний і мудрий раб, отримає похвалу від свого Пана Ісуса.

Єпископ Віктор Боришкевич у вступному слові перед молитвою закликав присутніх «силкуватися поставити себе перед Богом гідними» (див. 2Тим.2:15) та «проповідувати Слово Боже» (Див. 2 Тим.4:2).

Звершивши молитву, учасники конференції вислухали привітання гостей. Зокрема голови Інституту релігійної свободи Олександра Зайця, рабина єврейської месіанської громади Києва Бориса Грисенка та голови Союзу вільних церков ХВЄ України Василя Райчинця.

Після привітань розпочалася робоча частина з’їзду, а саме — звіти керівництва Церкви ХВЄ України. І звичайно ж, що першим звітувався старший єпископ Михайло Паночко. Можливо, під враженням палкої промови служителя єврейських християн, старший єпископ закликав з’їзд помолитися за євреїв — народ Божий і попросити миру Єрусалиму, що й було зроблено з великим ентузіазмом: п’ятидесятники люблять молитися, до того ж глибоко розуміють роль євреїв у їхньому спасінні.

Серед тих, хто звітувався, були єпископи Микола Синюк (перший заступник голови Союзу церков), Іван Хрипта (скарбник) та Петро Карпов (голова ревізійної комісії), завідувачі відділів Віктор Вознюк (відділ освіти), Олександр Попчук (благовістя), Лариса Оніщук (дитяче служіння), Рустам Футуллаєв (соціальне служіння), Євген Мельничук (будівництво), Ростислав Шкіндер (аудіо-відеослужіння), Юрій Кулакевич (зовнішні та міжнародні зв’язки), Павло Смаль (відділ роботи з глухонімими). Керівники відділів у своїх звітах не просто зачитали цифри, які свідчать про виконану роботу, а вказали на новаторство в своїй праці, а також звернулися до присутніх служителів з побажаннями та проханнями. Зокрема, Лариса Оніщук попросила пресвітерів бути особливо пильними у тому, що вивчають діти в школі. За її словами, у багатьох шкільних предметах матеріал подано так, щоб сформувати в дітей сучасний «гуманістичний» світогляд, який поблажливий до гріха і супротивний християнським цінностям. Рустам Футуллаєв щиро дякував пресвітерам за їхню допомогу у роботі відділу, який він курирує. Зокрема, він сказав, що без допомоги церков неможливо було б вести реабілітаційну роботу, яка дуже матеріально затратна. Цікаво було дізнатися, що цей відділ не тільки рятує колишніх злочинців від наркотиків та тюрми, але й економить мільярди державних гривень, які в іншому разі пішли б на утримання тих людей у в’язниці. Євген Мельничук попередив служителів, щоб були особливо уважними при реєстрації церковних приміщень та купівлі нерухомості, щоб не бути обманутими, а також пильнували у забезпеченні протипожежної безпеки молитовних будинків.

Після звітів пастор Анатолій Козачок представив програму з вивчення Біблії, яка була розроблена спеціально до святкування 450 річниці Пересопницької Євангелії.

Після вечері головував на конференції єпископ Юрій Веремій. Перед молитвою він виголосив, що найкраща проповідь — це жити згідно зі Словом Божим. «Наші брати готові летіти за океан проповідувати Слово Боже, а через дорогу перейти до сусіда не можуть, щось їх не пускає», — сказав він. Ще він висловив чудову думку, що Ісус бачив не натовп, а кожну людину окремо. Бо справді, ми помічаємо, що служителі багато говорять про зібрання, про церкву, що стає звичайною риторикою, в якій губиться турбота про особу члена церкви.

Чудовою була лекція «90 років євангельського руху в Україні» кандидата історичних наук Михайла Мокієнка. Він справив приємне враження на присутніх науковістю підходу до історичного минулого, аналітичністю мислення та логікою викладу.

Єпископ Михайло Боєчко закликав братів-служителів до подячної молитви за пройдений шлях нашого братства довжиною в 90 років, на що вони із завзяттям відгукнулися. Перший день конференції закінчився оголошеннями та молитвою.

Наступного дня конференція розпочалася о 8.30 з ранкового богослужіння. Головуючим на цей раз був єпископ Олександр Бабійчук, який закликав присутніх до молитви, а потім надав слово для проповіді Миколі Синюкові. Єпископ в основу свого виступу взяв тексти з Другого послання до Тимофія (4:2) та Книги Буття (розділи 18, 19). Він наголосив, що альтернативи проповіді немає, що проповідувати Слово — це обов’язок християнина, що потрібно виконувати волю Божу, будувати взаємини з Господом, бо від них залежить доля наших близьких і тієї місцевості, де ми живемо.

Проповідь пастора Олександра Попчука також торкалася глибин взаємостосунків з Господом та вірності покликанню служителя Божого. Зокрема О. Попчук розповів про Боже настанову, яку він отримав у видінні від Самого Господа: «Сину Мій, у своєму служінні звертай увагу на хрещення Духом Святим і на сповнення Духом Святим, бо все на землі робиться Моїм Духом!» Ця настанова стосується кожного пресвітера, якщо він хоче бути успішним в служінні Богові.

Лекція «Небіблійні чинники в сучасній проповіді» Віктора Вознюка викликала резонанс в слухачів. Учитель Церкви у своєму чітко структурованому викладі вказав на всі вади сучасної християнської проповіді, зауваживши, що однією з основних є перевага емоцій над біблійним вченням, акцент на почуття, а не на істині Слова Божого.

Свою лекцію «Служи по Слову» Анатолій Кліновський виголосив, можна сказати, з ораторською віртуозністю. Слухачам пропонувалися біблійні істини з легким гумором. Тому часто на обличчях присутніх можна було бачити усмішки. Чого тільки варті такі сентенції: «Основна зброя служителя — це тазик і рушник», «Змії і скорпіони — це не люди, а демони» та багато інших. Зрештою, пастор і учитель наголошував, що служитель — це слуга, а не начальник, а щоб стати слугою, потрібно внутрішньо змінитися від Духа Святого. «Поки не даси себе розіп’ясти — не переможеш», «Потрібно не просто робити добрі справи, а стати доброю людиною, не просто чинити як праведник, а бути праведним за своєю природою, не просто служити, а бути слугою за своєю природою», — це ще одні з тез виступу Анатолія Кліновського.

Після обіду о 15 годині розпочалося заключне засідання конференція. На ньому головуючий єпископ Михайло Близнюк після проповіді і молитви підняв питання вибору першого заступника старшого єпископа Церкви ХВЄ України. Більшістю голосів їм обрали єпископа Миколу Синюка. А головою ревізійної комісії одноголосно було затверджено єпископа Петра Карпова.

Заключну проповідь з’їзду виголосив старший єпископ Михайло Паночко, в основу якої поклав перший розділ Євангелії від Івана. Ось деякі тези його виступу: «Не зневажайте служителів», «ми маємо силу впливати на суспільство, і вона не в нас, а в Ісусі», «Ми покликані дивитися на Ісуса і рівнятися на Ісуса».

Конференція закінчився молитвою подяки Господу Ісусу Христу та прохання за благословення.

Слід зазначити, що на конференції звучало пророче слово, у якому Господь кликав до єдності християн та до щирої молитви за єдність України.

Василь МАРТИНЮК


(збільшити)


(збільшити)


(збільшити)


(збільшити)


Звітується старший єпископ ЦХВЄУ Михайло Паночко


Микола Синюк


Михайло Мокієнко


Олександр Бабійчук


Віктор Вознюк


Петро Карпов


Іван Хрипта


Борис Грисенко


Олександр Заєць


Віктор Боришкевич


Павло Смаль


Юрій Кулакевич


Ростислав Шкіндер


Євген Мельничук


Рустам Фатулаєв


Лариса Онищук


Олександр Попчук


Юрій Веремій


Анатолій Козачок


Василь Боєчко


Михайло Мокієнко (молодший)


Анатолій Кліновський

Фото Віктора МОКІЙЧУКА

Українська християнська поезія