Головна

Про нас

Останній номер

Архів номерів

Статті

Замовити друкований варіант

Пожертвування

Інтернет-ресурси

Гостьова книга

Новини Церкви ХВЄ України


Актуальне запитання

Адреси церков ХВЄ та розклад богослужінь

 




Новини Церкви ХВЄ України

В Івано-Франківську відбулася конференція служителів ЦХВЄУ південно-західного регіону

2-4.02.2011. В Івано-Франківську відбулася конференція служителів ЦХВЄУ південно-західного регіону «Бачення, стратегія, ресурси». Більше 110 служителів із Закарпатської, Чернівецької, Тернопільської, Хмельницької та Івано-Франківської областей з’їхалися до обласного центру Прикарпаття, для участі у конференції.

2 лютого відбулося урочисте відкриття конференції під час якого заступник старшого єпископа ЦХВЄ України по південно-західному регіоні, старший пресвітер Івано-Франківського об’єднання церков ХВЄ Юрій Веремій сказав: «Ми раді вітати всіх вас, дорогі брати, на Прикарпатті. Я вірю, що Бог благословить та підбадьорить нас, і через цю зустріч допоможе покращити наше служіння».

Після спільної молитви старший пресвітер хмельницького об’єднання церков ХВЄ Ростислав Мурах прочитав семінар на тему «Бачення, стратегія, ресурси». Служитель відповів на питання: «Чому так важливо визначити бачення і цілі для церкви?». «По-перше, бачення укріплює моральний стан (1 Кор. 1:10). По-друге, знижує відчуття неуспіху, розчарування (Як. 1:8), дозволяє зосередитися на тому, що дійсно важливе і потрібне (Фил. 3:13), заохочує та привертає до співпраці інших (Фил. 1:4-5)».
Вчитель також зауважив, що сформульоване бачення церкви — це спроба заглянути в майбутнє, і порадив служителям, як розвинути бачення. У другій частині семінару Ростислав Мурах звернув увагу на перешкоди, що існують на шляху до вироблення бачення.

Після перерви конференцію продовжив Юрій Веремій. Він прочитав семінар на тему «Удосконалення праці в помісній церкві». Маючи багатий досвід пасторського служіння, служитель звернув увагу на практичну сторону служіння у церквах. «Щоб церква могла успішно функціонувати, — говорить єпископ, — потрібна структура, в якій кожен знає свої права та обов’язки. Для кожного відповідального служителя повинна бути інструкція, його обов’язки і права, і про це має знати вся церква». На основі Біблії єпископ Веремій дав конкретні визначення служінню дияконів, відповідальних за невеликі домашні групи, відповідальних за новоутворені церкви, керівників молоді. Доброю ілюстрацією семінару стала структура місцевої івано-франківської церкви ХВЄ.

Наступного дня керівник відділу освіти ЦХВЄУ Віктор Вознюк прочитав семінар на тему «Невидимі сторони служителя». У першій частині брат вчитель звернув увагу на особисті питання служителя, які часто виникають у його праці: викривлена віра або віра «супермена», порушення балансу в молитві розумом та духом, воля Божа та ультиматум служителя, поспішне освячення та непрощення собі; у другій частині — на питання змісту життя, проблему мрійництва і біблійного розуміння жертви. Пастор торкнувся також питання особливостей служіння, усвідомлення тягарю народу, слуху та мови служителя та проблеми закритого серця. «На євангелізації мене, Віктора Вознюка, можна замінити, але вдома мене ніхто не замінить», — сказав керівник відділу освіти, коментуючи питання особливостей служіння. Після того Віктор Вознюк подав інформацію про служіння та проекти відділу освіти Церкви ХВЄ України, у тому числі — посібник «Духовний мінімум», звернув увагу на співпрацю відділу з обласними об’єднаннями та місцевими церквами.

Після перерви семінар на тему «Місіонерська праця» прочитав директор місії «Голос надії», заступник старшого єпископа ЦХВЄУ Микола Синюк. Єпископ зауважив, що «сьогодні говорити про працю місіонера — непопулярна тема». У своєму семінарі Микола Петрович наголосив на тому, що для Бога не проблема вмить привести до покаяння всю Івано-Франківську область, однак, Він, як завжди, шукає людей, яким зміг би доручити цю важливу місію. Коментуючи час, в якому ми живемо, Синюк сказав: «Цар Навуходоносор у свій час став несвідомим благовісником. Так було із Кіром, Валтасаром і т.д. Бог знає і сьогоднішніх царів, і може покерувати й ними». Також єпископ наголосив на тому, що найважливішу роль у євангелізації відіграє Дух Святий. «Нам треба сказати людям про Христа у міру своєї близькості з Богом, — вважає єпископ. — Решту зробить Бог!». Наприкінці семінару Микола Петрович розповів про два місіонерські проекти Церкви ХВЄ України, які будуть реалізовуватися у 2011 році: «Україна — Тула»; «Черкащина для Христа».

Після семінару пастор Іван Іванцюк, який відповідає за співпрацю місії «Голос надії» з обласним об’єднанням ЦХВЄ Івано-Франківщини, розповів про утворення нових церков на Прикарпатті.

Продовжуючи конференцію, старший єпископ Церкви ХВЄ України Михайло Паночко виголосив проповідь-наставлення «Проповідуй Слово, допоминайся вчасно-невчасно, докоряй, забороняй, переконуй з терпеливістю та з наукою». «Сучасні християни чомусь більше хочуть емоцій, зцілень, тільки не Слова Божого, — зауважив єпископ. — Однак, апостол Павло покаявся тоді, коли почув Слово від Бога». Старший служитель звернув увагу на зовнішній та внутрішній стан служителя Божого, а також на поживу, яку він пропонує слухачам. «Якщо пастор сам не читає, то що він може дати своїм людям? — запитав Михайло Степанович і сам відповів: — Хіба що тільки «бульбу в мундирах», але ця бульба смачна тільки тоді, коли великий голод». Старший єпископ наводив приклади із життя відомих людей, які у своїй праці керувалися Біблією і мали у всьому успіх. «Здорова наука базується на Слові Божому», — резюмував служитель. Єпископ Михайло Паночко також дав служителям інформацію про стан церковно-державних відносин, взаємини між протестантськими та іншими конфесіями, а також відповів на питання присутніх.

Після вечері у приміщенні відеостудії християнської місії «Добрий самарянин» відбувся запис телепрограми «Вірую» за участю єпископів та старших служителів Церкви ХВЄ України: старшого єпископа Михайла Паночка, єпископа Миколи Синюка, єпископа Івана Хрипти, єпископа Юрія Веремія, єпископа Петра Карпова, єпископа Володимира Терещенка, єпископа Віктора Хрипти, старшого пресвітера Ростислава Мураха, пастора Віктора Вознюка та пастора Богдана Левицького.

На третій день найстаріший учасник конференції, член Ради старійшин ЦХВЄУ, єпископ Іван Андрійович Хрипта виголосив проповідь. Служитель говорив про недопустимість гніву у житті християнина, а також на підставі Слова Божого підтверджував цю позицію.
Після перерви заключне слово конференції виголосив старший єпископ Церкви ХВЄ України Михайло Паночко. Старший служитель братерства підсумував все почуте та заохотив присутніх служителів до проповідування Євангелії спасіння.

Результатом плідної праці протягом трьох днів стало прийняття делегатами конференції спільної резолюції.


РЕЗОЛЮЦІЯ
(проект)
Конференції служителів Церкви ХВЄ південно-західного регіону України: «Бачення, стратегія, ресурси» (далі Конференція)
м. Івано-Франківськ, вул. Мочульського, 1
02-04 лютого 2011 року

Ми, учасники Конференції — єпископи, пастори, пресвітери, диякони — служителі Чернівецької, Хмельницької, Тернопільської, Івано-Франківської та Закарпатської областей глибоко стурбовані тим, що:
— в Україні сьогодні спостерігаються процеси глибокої соціальної трансформації. Характерною ознакою, що пронизує всі сфери суспільства, є поширення кризових явищ, у тому числі і в духовній сфері;
— в основі глобальних негараздів лежить розбещення людини — особистісна дезорієнтація відносно Бога і Його цінностей. На перший план виступають не вічні цінності, а так звані «цінності розвитку»: мотивація добробуту, успіху, прискоренне отримання результату і віддачі, орієнтація на високотехнологічні процеси тощо.

Водночас зберігається зростання ролі Церкви в процесі трансформації сучасного суспільства, росте довіра до неї з боку громадськості. Натомість сама Церква проходить випробування свободою.

Нашою метою залишається:

— виконання місії Церкви — Великого Доручення Ісуса Христа — через представлення Бога в усіх сферах життя суспільства, проповідь Євангелія (Мат. 28:19-20, Мк. 16:15);

— духовне оснащення служителів для підвищення ефективності служіння (1 Пет. 4:10).

Перед Церквою, що має небесне походження, стоять завдання:

— бути світлом та сіллю для світу (Мат.5:13-14), впливати на суспільство з метою збереження його від моральної деградації;

— стати Церквою, рушійною силою якої є Божа воля, Божий задум, Боже бачення (Мат.16:18, Пр.19:21);

— берегти й утверджувати Божу правду у світі (1Тим.2:15);

— жити і діяти в єдності, керуючись вченням Ісуса Христа, переданим через пророків та апостолів (Еф.2:19-22).

Ми усвідомлюємо, що кожен з нас покликаний на спасіння і служіння Богу, Церкві і світу (Еф. 4:7).

Ми проголошуємо, що:

— наша першочергова відповідальність — це відповідальність перед Богом, у тому, щоб проповідувати Його Слово, виконувати Його Волю, (2Тим.4:2), мати ціль та бачення у своєму житті;

— маємо реально оцінювати свої сили, ресурси, щоб досягати поставленої мети (Лук.14:28);

— мусимо усвідомлювати свою відповідальність перед Богом за сьогодення і майбутнє держави України та українського народу.

На шляху виконання Великого Доручення ми закликаємо керуватись біблійними принципами та євангельськими методами.

Рекомендуємо:

— щорічно проводити тематичні конференції;

— виробити стратегію розвитку Церкви ХВЄ південно-західного регіону України;

— сформувати в церквах правильне ставлення до Інтернет-простору. Доручити від-ділу освіти розробити та провести відповідне навчання для керівників церков;

— служителям церков постійно підвищувати власний духовний рівень;

— служителям церков постійно дбати про належний взаємозв’язок між поколіннями та віковими категоріями в церквах;

— порушити питання на Комітеті ЦХВЄУ про допомогу з боку обласних об’єднань в місіонерській праці в інших областях;

— рекомендувати будівництво нових домів молитви полегшеної конструкції за типовими проектами.
Висловлюємо подяку Господу нашому і Спасителю Ісусу Христу за сприятливий час і можливість проведення цієї Конференції, її організаторам, спікерам та учасникам, а також служителям і громаді місцевої церкви ХВЄ м. Івано-Франківська за гостинність та організацію роботи.

Демонструємо нашим зібранням приклад згуртованості, однодумності, однодушності та єдності у виконанні Божої волі.

Учасники Конференції.

Джерело: сайт івано-франківського об’єднання церков ХВЄ


Петро Карпов, Юрій Веремій


Ростислав Мурах


Богдан Левицький


Віктор Вознюк


Микола Синюк


Михайло Паночко

Українська християнська поезія