Благовісник

Євангелія, що схожа на старий сервіз

У нашій культурі є таке поняття, як «сервіз у серванті». Ще 30 років тому в кожному домі, у кожній квартирі й навіть у кімнатах гуртожитків була шафа, у якій за склом стояли чайні сервізи, набори стопок, салатниці й різні вази.

Цей сервіз має минуле. Ми намагалися дістати його на базі, вистоювали в черзі в універмагах, але в якийсь день просто отримали його в подарунок.

Має цей сервіз і майбутнє. Колись (!) ми будемо пити з нього чай і насолоджуватися гарним спілкуванням.

Але цей сервіз не має іншого теперішнього, ніж стояти за склом у шафі. А наше теперішнє — це мати гарний сервіз, і в той же час пити чай зі старої, почорнілої, надщербленої кружки з відбитим вушком.
Євангелія має минуле. У нашому житті був день, коли ми почули вістку про Ісуса Христа, Який пішов на хрест за нас, воскрес із мертвих і дарував прощення всім, хто повірить у Нього й покається в гріхах.

Євангелія має майбутнє. Ми чекаємо того великого Дня, коли Ісус повернеться на землю. Буде великий Бенкет — шлюб Агнця, на якому ми святкуватимемо перемогу Царя.

А що сьогодні? А сьогодні ми живемо, як виходить. Боремося, зціпивши зуби. Або перестаємо боротися й переконуємо себе в тому, що «всі навколо так живуть». Ми змиряємося з тим, що обітниця про «життя з надлишком» стосується далекого майбутнього, а не сьогодення. Ми живемо з постійним почуттям вини, до якого поступово звикаємо.

Справді, деякі новозавітні обітниці стосуються майбутнього, і ми живемо надією на їхнє виконання.

Але також ми маємо повне право на те, щоб насолоджуватися Євангелією сьогодні. Благодать оновлюється кожного дня. І кожного дня ми можемо пізнавати благодать більше й більше. Святий Дух оселився в нашому серці, Він живе там. День від дня відрізняється напруженістю, але Бог дає достатньо сили, щоб пройти сьогоднішні випробування.

Бо Євангелія — це не тільки минуле й майбутнє. Євангелія також стосується й теперішнього. Багатьом християнам хочеться сказати: «Відкрий «скляні двері» — і візьми те, що даровано тобі на сьогодні. Це благодать. Це Євангелія. Це сила Божа на спасіння.

Виховання дітей. Стосунки з роботодавцем. Прощення. Тривога. Фінансові труднощі. Невиліковна хвороба. Різні залежності. Конфлікти. Криза віри. Впусти Євангелію в сьогоднішній день! Це того варте.

Олег ПАВЛІЩУК

"Благовісник", 3,2020