Благовісник

Долари в озері

Ми хочемо мати все особисте: особистий автомобіль, особисту квартиру, по можливості — і особистого секретаря. Але найдорожче серед усього, що в нас є, — це особисті стосунки з Богом кожен день. І цих відносин треба ретельно шукати. Ось приклад таких старанних пошуків.

Мій знайомий на ім’я Боб відпочивав зі своїм сином на озері. Прокинувшись рано вранці, він пішов до озера вмитися. І тут він помітив, що на воді плаває зелена купюра. Та сама, 100-доларова. Боб миттєво роздягнувся, плюхнувся в холодну воду — і дістав її. Потім методично, крок за кроком, він узявся обшарювати прибережні зарості, і виявив ще кілька купюр. «Так у мене ж в наметі син спить!» — блискавкою промайнула думка, і через деякий час Боб вже разом із сином із ентузіазмом продовжував пошуки ...

У наших пошуках Бога та Його присутності ми повинні проявляти таку ж пристрасть й ентузіазм. У нас із вами колосальна залежність від відносин із нашим Творцем: Ісус каже, що ми повинні перебувати в Ньому (див. Ів.15). Грецьке слово, перекладене як «перебувати», ще означає «жити, бути, знаходиться поблизу, стійко триматися». Як ми прийняли Христа, так і повинні ходити в Ньому.

Біблія не дає нам чіткої доктрини щодо молитви, але показує основні принципи (Мк.1:35): «І, вставши на світанку, пішов у безлюдне місце й там молився».

— Для особистих відносин з Богом потрібен час.

«Хто тікає від Бога вранці, навряд чи зможе наздогнати Його протягом дня», — сказав Джон Буньян. Що для мене пріоритетне вранці й чим зайняті мої думки ввечері? Думка, із якою прокидаюся й лягаю спати, — це мій Бог/бог (з великої або маленької літери). «А я, збудившись, насичуся виглядом Твоїм», — казав Давид.
— Щоб будувати відносини з Богом, потрібне місце: «Увійди в кімнату твою, і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно». Зверніть увагу: Батько, що бачить… Бог не тільки слухає наші слова, але й дивиться на стан нашого серця. Він хоче, щоб під час молитви ми перебували з Ним один на один.

— На молитві ми шукаємо особу Господа, а не тільки Його руку.

У наших молитвах домінує слово «дай». Зверніть увагу на поведінку двох домашніх тварин — кота й собаки. Собака дивиться в очі свого господаря, а кота цікавить його рука й те, що в ній. Бог відплачує тим, хто шукає Його. Коли Ізраїль шукав Бога у важкі часи, тоді Бог виходив битися за Свій народ і показував майстер-клас приголомшливих перемог. Шукати особу — значить запитати себе: «Що відчуває Бог? Що обирає в цій ситуації Бог? Що про це думає Бог?» Давид каже: «Серце моє говорить від Тебе, і я буду шукати обличчя Твого, Господи».

— Щирість у молитві.

«Устами Своїми шанують Мене, серце ж їхнє далеко від Мене», — говорить Господь. Не можна прийти й поклонятися Богові на недільному служінні, якщо ти не робив цього весь тиждень.

— Баланс читання Слова й роздумів над ним та молитви. «Хто закриває вуха свої, щоб слухати Закону, того молитва — гидота». Наша молитва — це не тільки прославляння Бога, дякування, покаяння й прохання, а й читання Біблії і роздуми над Словом. «Якщо перебуватимете в Слові Моєму, то принесете багато плоду».

Володимир ОМЕЛЬЧУК

"Благовісник", 3,2017