Головна

Про нас

Останній номер

Архів номерів

Статті

Замовити друкований варіант

Пожертвування

Інтернет-ресурси

Гостьова книга

Новини Церкви ХВЄ України


Актуальне запитання

Адреси церков ХВЄ та розклад богослужінь

 




Новини Церкви ХВЄ

У Тернополі святкували 90-річчя п’ятидесятницького руху в Україні

18.09.2011. У Тернополі, в молитовному будинку церкви ХВЄ, що на вулиці Довженка,4, відбулося врочисте служіння з нагоди 90-річчя п’ятидесятницького руху в Україні та 450-річчя Пересопницької Євангелії. Це перший святковий захід, присвячений цій події, на регіональному рівні. На всеукраїнському ця подія відзначалася в одеській філармонії 27 серпня.

На свято зібралися віруючі церков ХВЄ Тернополя, служителі Тернопільської області, гості з інших областей. Зокрема, були старші служителі Волинської, Львівської, Івано-Франківської, Рівненської, Закарпатської та Одеської областей.

Розпочалися урочистості Апостольським символом віри у виконання хору церкви ХВЄ, що на вулиці Квітовій. Під час служіння йому допомагав музичним супроводом духовий оркестр цієї ж церкви.

Віктор Вознюк, завідувач відділу освіти ЦХВЄУ, ознайомив присутніх з історією Пересопницької Євангелії та наголосив на її значенні для духовного життя українського народу.

Як відомо, християни віри євангельської у цьому році відзначають 90 річчя п’ятидесятницького руху в Україні, відштовхуючись від дати приїзду Івана Воронаєва в Одесу (серпень 1921 р.). Але це умовна дата, бо в той час локальні вогнища п’ятидесятницького пробудження розгорілися і в інших місцях. Зокрема, цей рух став потужним на Тернопільщині, куди на початку 20-х років повернулися зі США заробітчани та солдати, які були у німецькому полоні. Багато хто з них приїхав додому вже євангельським віруючим. Через їхнє свідчення та регулярне читання Біблії і почали утворюватися п’ятидесятницькі громади, які 1924 року об’єдналися в Союз християн Святої П’ятидесятниці. Згодом, у 1929 році, п’ятидесятники Тернопільщини, Львівщини та Рівненщини разом з церквами волинського та білоруського Полісся утворили Всепольський союз християн віри євангельської.

Саме про цей шлях, який пройшли попередники нинішніх євангельських віруючих, розповів у своїй історичній довідці Віталій Яцюк, завідувач відділу освіти об’єднання церков ХВЄ Тернопільської області. Практично нікого з першопрохідців немає серед живих. Але на ювілейному зібранні, як «останній з могікан», був присутній син відомого проповідника Михайла Вербіцького — Федір Вербіцький. Тому особливо хвилююче звучала його молитва подяки та благословення — подяка за батьків та дідів, і благословення для молодого покоління християн.

Саме про подяку наголошував старший єпископ Церкви ХВЄ України Михайло Паночко вітаючи присутніх на святковому богослужінні. «Ми усі є результатом того пробудження, яке почалося 90 років тому — сказав він. — Тому нехай в цей урочистий день ваше серце наповниться вдячністю за те, що велика благодать зійшла: Бог прийшов в наш край, прийшло прощення, любов прийшла, спасіння прийшло. Завдяки тому пробудженню, яке розпочалося 90 років тому, ми отримали найвищий статус: ми — Божий народ, одна родина. Вітаю Божу родину! Любімо братство, а найбільше любімо Бога, Який послав Свого Сина на наші землі. Нехай цей день буде днем вдячності, днем поклоніння, днем славослів’я нашому Господу!»


(збільшити)


Ведучий святкового зібрання Сергій Швед


Віктор Вознюк


Віталій Яцюк

Михаил Паночко
Михайло Паночко


Федір Вербіцький, син відомого п’ятидесятницького служителя Тернопільщини Михайла Вербіцького


Єпископ Іван Хрипта та Михайло Вербіцький звершають молитву вдячності Богові за пройдений шлях

Михаил Паночко


(збільшити)

Фото Юрія Вавринюка

Українська християнська поезія