Благовісник

«Не станьте причиною чиєїсь смерті»

Припиніть сіяти паніку

Хочу поділитися деякими «думками вголос» щодо вакцинації. По-перше, я не хотів би, щоб ми це питання переносили в духовну площину. Тому що це не духовне питання, воно стосується фізичного життя людини. Писання каже: якщо й смертоносне щось вип’єте, не пошкодить вам. В останні часи буде все більше смертоносних речей, але ми повинні вірити, що це нас не торкнеться. Моліться, щоб відкрилися ці «двері віри» і щоб взагалі ніякий вірус вас не торкнувся.

По-друге, я хотів би, щоб ми подумали про вакцини раціонально. Якщо Господь нас спас, дав Свого Духа — то це не значить, що забрав розум. Коли я вийшов з лікарні, то дізнався, що ще один хлопець, дуже хороший пастор із єреванської церкви «Добрий самарянин», мій добрий друг помер від коронавірусу. Чи помер би він, якби був вакцинований? Мої батьки зараз лежать в лікарні в США під апаратами при смерті. Чи були б вони там, якби вакцинувалися? Не спішіть відповідати, просто порозважаймо разом.

Цей пастор, який помер, як і багато інших, не вакцинувався з тої причини, щоб його не зрозуміли неправильно, щоб «не спокусилися». Люди, які постійно говорите проти вакцин — чи не вбили ви цю людину? Коли хтось помирає від коронавірусу — ви себе не почуваєте винними? Подумайте про це. Мої батьки теж потрапили під вплив «антипрививочної» пропаганди, під вплив тих, хто реально проповідує проти вакцини. Чи не на їхніх руках кров багатьох померлих?

Дехто каже, що від вакцин теж помирають люди. Але зазвичай не згадують від якої саме вакцини — а їх є багато. І не кажуть, скільки померло від коронавірусу. Я згідний, що є летальні випадки після вакцинації. Хоча ще не відомо, чи саме вакцина стала причиною смерті. Та все одно це не порівняти з кількістю померлих від пандемії. Якби ви знали скільки людей ми поховали тільки в нашій церкві!

Тому я не беру на себе відповідальності пропагувати вакцину, казати «так» або «ні». Просто прошу вас, християни, Божі діти: дайте людям право самим вирішити — вакцинуватися чи ні. Пастори, не пропагуйте в церкві ні одного, ні іншого.

До питання вакцинації потрібно підходити мудро, вивчати його. Але не станьте причиною чиєїсь смерті через власну пропаганду. Можете злитися на мене, надивившись в інтернеті інформації проти щеплень. Але є медицина, наука. А є недоведені факти. Мої батьки через ваші «проповіді» зараз в лікарні. Я не знаю, що буде з ними. Будь ласка, припиніть сіяти паніку.

Мене багато хто запитує, чи вакцинувався я. Відразу скажу, що ні. По-перше, я ще в процесі вивчення цього питання — яка вакцина краща й т. ін. Крім того, у мене ще є час, оскільки я перехворів, і зараз антитіла ще на рівні 140. А як людям, які не мають антитіл? Ідуть наступні хвилі пандемії. Ми всі під ризиком. А дехто навіть заявляє, що ніякого вірусу не існує…

Якщо в тебе є віра не вакцинуватися — не вакцинуйся. Але якщо в тебе немає віри, а просто ти потрапив під вплив антивакцинаторів — будь ласка, нікого не слухай, слухай своє серце. Хай благословить вас Господь!

Артур Симонян, пастор, м. Єреван

Вакцинація = чипізація?

Чого тільки не доводилось чути та бачити останнім часом на цю тему: відео, як ложки прилипають до тіла, про контроль вакцинованих за допомогою додатку, пророцтва про те, що вакцина — це вживлення чипу, та про те, що всі, хто вакцинувався, через два роки помруть... І так далі, і тому подібне.

Та мене вражає те, що такі різні відео та пророцтва пересилають дорослі люди, навіть освічені (я вже не ділю на категорії — християни чи нехристияни).

Звичайно, нас усіх хвилює та лякає щось нове. Віспа, яка лютувала у XVIII ст., вбивала тисячі осіб і навіть цілі населені пункти. Це тривало аж доти, доки не винайшли вакцину й не стали щеплювати населення. І тоді також багато людей боялися вакцинуватися.

Нас дуже цікавить кінець світу, число 666, чипізація... Ми думаємо про це, вишукуємо пророцтва (вони для нас авторитетніші, ніж фактичні дані) й зовсім не виявляємо бажання сісти й дослідити цю тему самостійно або ж у церкві.

Згідно з тією інформацією, якою володію, я не вважаю, що вакцинація — це чипізація. А вакцинуватись чи ні — це особиста справа кожного. Немає даних, щоб від вакцинації масово вмирали люди, хоча, можливо, і трапляються поодинокі випадки з тими, хто має хронічні захворювання. Я вакцинувалася — і поки що жива.

Якщо печать звіра буде наноситися на руку або на чоло, то чому б нам не переживати про те, кому насправді належать наші думки (чоло) та наші діла (руки)?

«Нехай серце вам не тривожиться! Віруйте в Бога і в Мене віруйте!» (Ів.14:1).

«Поклади свої чини на Господа і будуть поставлені міцно думки твої» (Пр.16:3).

Неля Оніщук, медик, м. Луцьк

Потрібен маяк

«Моряку нужен в море маяк…» Це слова з християнської пісні. Світ наче море, а життя людини — корабель у ньому. Маяком (дороговказом) нам залишено Слово Боже. Але саме по собі Писання не матиме ефекту, якщо воно просто лежатиме на столі або текст не буде зрозуміло донесений людині. Завдання проповідників зробити Боже Слово видимим і доступним, щоб воно мало контрастне забарвлення, сильне світло і, якщо потрібно, використати засоби, аби це слово було добре помітне в непростий для людства час. Інакше в морі з’являться тисячі, а може і мільйони заблуканих суден.

Такі думки з’явилися в мене після одного випадку. Заглянув я якось в групу, де публікуються різноманітні відкриття, пророцтва. І жахнувся: у якому дрімучому лісі блукають християни! Понад 13 тис. учасників у групі, очевидно, що люди мають інтерес до духовного, надприродного. Читаю декілька так званих відкриттів — переважають теми пандемії, вакцинації, звіщення майбутнього.

Приведу окремі фрагменти: «И говорите, дети Мои, всем говорите, что начертание — это есть вакцинация. И не допускайте малейших сомнений, даже если вам будет кто-то говорить такой, что имеет авторитет, даже авторитет перед Господом, но он не имеет откровения от Господа, но он имеет человеческий авторитет, даже в церкви Господа Иисуса Христа. И он будет говорить, что это не начертание, дети Мои, а вы говорите: «Господь сказал, что это есть начертание».

Минула лише доба — і 50 людей вже поставили вподобання… Півсотні людей (мінімум, бо кількість тих, хто прочитав, вимірюється тисячами) тепер будуть, немов глуха стіна. Вони зведені, на них тепер не подіють жодні аргументи, адже в них вже є заготована відповідь: «Господь сказав — і крапка!»

Наступне відкриття про «обновление истукана или исцеление раны зверя» (на тексти Книги пророка Даниїла). Звернення до тих, які «откажутся поклоняться этому истукану и идолу плотского здоровья и будут готовы к львиному рву и к раскаленной печи». «Если князь мира настаивает на принудительном принятии «лекарства» от придуманной болезни, значит это опасно для вашей вечной души!» — йдеться в пророцтві.

Інше попередження: «Услышьте этот призыв с небесных высот — не принимать ни в коем случае этих прививок. Это есть настоящее начертание, которое сокрыто в этом флаконе укола… Все эти люди идут и пойдут в ад. Кто из людей Божьего народа был записан в книге жизни на небесах и кто вступил в это адское и дьявольское дело — все вычеркиваются из книги Записей на вечную жизнь. Все сразу после принятия прививки этой вычеркиваются навсегда». Тисячі людей, що перебувають у цій групі (та інших групах, бо їх є багато) — з різних країн, різних міст, різних місцевих церков. Вони навколо нас. Діляться один із одним оцими «духовними» відкриттями, призначають молитви, їздять на молитви по хатах, де ще більше підживлюють свої єретичні погляди.

Особливо це небезпечно на фоні загальної тенденції зневіри в церковних структурах (причин для розчарування вдосталь). Не лише я помічаю, що дедалі більше людей розчаровуються у своїх традиційних церквах, усамітнюються. Серед Божого народу помітне нівелювання ролі церкви в процесі спасіння. Випадаючи з церковного життя, такі християни черпають духовну поживу «на стороні», в інших місцях, у тому числі — в інтернеті, соціальних групах. І як бачимо, заходять надто далеко. Настільки далеко, що є тривога про спасіння їхніх душ. Показати таким людям правду досить непросто, за роки в них сформувався своєрідний релігійний, точніше — релігійно-фанатичний менталітет.

Духовні дари можуть діяти й у наш час, це ми бачимо з Євангелії та досвіду Церкви. Зокрема, є пророцтва, інші мови, вияснення мов, відкриття та інші дари. Істинні новозавітні пророцтва не загрожують Писанню і не конкурують з ним, але підпорядковуються йому.

Що ж каже Писання щодо вакцинації та антихриста? Чи є хоч якісь підстави вважати вакцину печаткою звіра? Говорячи про останній час (до речі, цим терміном часто позначається період між першим та другим приходом Христа), Біблія вказує на те, що він буде тяжким (див. 2Тим.3:1), відбудеться зростання беззаконня (див. Мт.24:12), відновиться держава Ізраїль, буде відбудовано храм у Єрусалимі, почастішають природні катаклізми, війни тощо (див. Мт.24). У контексті вчення про останній час є ще поняття Великої Скорботи — періоду в майбутньому, під час якого Бог звершить суд над Ізраїлем та світом. На початку Великої Скорботи на землі буде процвітати всесвітня релігійна система, що матиме широкий політичний вплив і яка в книзі Об’явлення названа «Вавилон» (див. Об.17:5). Під час Великої Скорботи вона стане переслідувати святих (див. Об.17:6). Підготовча робота зі створення цієї універсальної релігії, очевидно, повинна бути проведена ще до початку Великої Скорботи, в останні роки періоду Церкви.

Не варто сприймати час будь-якого лиха на землі як час Великої Скорботи. Адже це буде особливий період на землі, якого ще не було ніколи. Упродовж історії люди часто говорили, що кінець світу близький, сьогодні також про це говорять. Проте ведуть себе всі так, наче не вірять у це: купують і продають нерухомість, накопичують кошти, будують плани на майбутнє. Коли ж настане Велика Скорбота, майбутнє втратить свою привабливість — і люди шукатимуть смерті.

Саме в період Великої Скорботи правитиме антихрист (див. 2Сол.2:3,4). Він матиме свого пророка (див. Об.13:7,8). Ось тут і з’являється згадка про начертання звіра — як про наслідок поклоніння: «І зробить він, щоб усім: малим і великим, багатим і бідним, вільним і рабам — поставили їм начертання на їхню праву руку або на чоло їхнє; і щоб ніхто не зміг купувати або продавати, якщо не має начертання, або імені звіра, або числа імені його» (Об.13:16,17).

Мовою Священного Писання носити на собі печать (чи начертання) означає належати або підпорядковуватися комусь. Печать (ім’я Боже) на чолі віруючих означає їхню приналежність Богу, Його владу над ними (див. Об.3:12; 7:2-3; 9:4; 14:1; 22:4). Тому підкоритися антихристу (образно — прийняти на своє чоло чи на праву руку печать звіра) буде рівносильне відреченню від Христа, що спричинить позбавлення Царства Небесного. Символіка печаті взята від старовинного звичаю, коли воїни випалювали на своїх руках або на лобі імена своїх вождів, а раби — добровільно чи насильно — приймали печать імені свого пана. Язичники, віддані якомусь божеству, нерідко носили на собі татуювання цього божества. Цілком ймовірно, що за часів антихриста цей процес буде вдосконалений із урахуванням сучасних технологій. Останні досягнення в технології медичних імплантатів збільшили зацікавлення до знака звіра, про який згадується в 13 розділі Об’явлення. Можливо, технології, за якими ми сьогодні спостерігаємо, представляють початкові етапи того, що з часом буде використане як знак звіра. Важливо розуміти, що медичний або фінансовий мікрочіп, імплантований у вашу праву руку або чоло, ще не є знаком звіра. Та й саме число 666 саме по собі не несе в собі ніякої небезпеки, адже це «число людське». Знак звіра надаватиметься лише тим, хто поклониться антихристу (притому зробить це свідомо!). Він буде посвідченням особи останнього часу, яке вимагатиме антихрист, щоб мати можливість купувати чи продавати.

Отож, загалом вакцинація не суперечить доктринам християнської віри. Імунізація — це перевірений понад столітнім досвідом людства шлях до суспільного здоров’я. Але разом із тим священнослужителі не беруть на себе відповідальності за ефективність і безпечність цієї медичної процедури. Остаточний вибір має зробити сама людина, добре вивчивши інформацію й порадившись із компетентними фахівцями в цій сфері. Вакцинація має здійснюватися на добровільній основі й не порушувати фундаментальні права людини.

Ми проходили вже запровадження ідентифікаційних кодів, біометричних паспортів, пройдемо й пандемію. Пам’ятаймо, страх паралізує людину. Невігластво губить. Доки людина не знає істини, її легко можна переконати в будь-чому. Досліджуймо Писання, найвірніше пророче слово, і не будемо хитатися та тривожитися розумом.

Олександр ГЕНІШ, журналіст, м. Дубно

Благовісник, 3,2021