Благовісник

Найбільш безбожна країна у світі може вас здивувати

Готуючи до друку добірку матеріалів, присвячених значенню Реформації для світового християнства й кожної людини зокрема, натрапили на цікаву інформацію, яка в контексті R500 змушує глибоко замислитися. Це оповідь молодого місіонера, який обрав місцем своєї праці Ісландію. Проте, напевно, те, що відбувається в цій країні, не є унікальним. Це можна побачити й в інших країнах, які, так би мовити, виплекали Реформацію й не змогли зберегти її досягнень. За інформацією Вікіпедії, євангелістське лютеранство є державною релігією Ісландії, що закріплено відповідною статтею Конституції, хоча, згідно з Основним законом, усі громадяни країни мають повне право на свободу віросповідання. Нині в цій країні євангельськими християнами себе називає близько 85% населення. Лютеранський собор Хатльгрімскіркья, який знаходиться в столиці Ісландії Рейк’явіку, входить у десятку найдорожчих релігійних будівель у світі.
Проте в 2016 році соціологи назвали Ісландію найбільш невіруючою країною Європи. За їхнім дослідженням 0 (нуль) відсотків молодих респондентів — тобто ніхто з учасників опитування віком до 34 років не вірить у те, що Землю створив Бог.

Невтішні факти наводить і місіонер Гюннар ГЮННАРСОН, стверджуючи, що може «назвати лише п’ять справжніх здорових церков на всю країну». Це змушує замислитися й зрештою приводить до очевидного висновку — Реформації все-таки потрібна нова реформація.

«Бережись: ця країна — це кладовище проповідників», — такими словами застеріг мене літній служитель, коли я повідав йому про плани заснувати єдину реформаторську церкву в Ісландії та єдину баптистську церкву в столиці країни — Рейк’явіку. Його заява прозвучала надто драматично й трохи комічно. І правда, чого б то мені берегтися? Я був 24-річним фонтаном мудрості, який повірив у Христа, слухаючи подкасти (цифрові медіа-файли). Я був оснащений чудовим мобільним додатком Реформаторської богословської семінарії та купою інших подкастів на своєму смартфоні.
Що могло піти не так?

Вікінги, вулкани й чихуахуа

Ісландія — дуже дивне місце. Це кусок каменя посеред північної частини Атлантичного океану, який 1100 років тому облюбували вікінги, нащадки яких розмножилися до нинішніх 300 тисяч ісландців.

Ви, напевно, декілька років тому чули про нас, коли через один із наших вулканів припинилося авіасполучення над Європою (у 2010 році сталося виверження вулкану). Так-так, це саме ми змусили всю Європу ламати язик при спробах вимовити назву вулкану Ейяфьятлаййокудль. Якщо ви слідкуєте за новинами спорту, то знаєте, що ми найменша країна, яка зуміла пробитися у фінальну частину Чемпіонату Європи з футболу. А ще наші дівчата недавно виграли чемпіонаті з кросфіту. Якщо ви слухаєте музику, то, ймовірно, знайомі з нашою Бьорк. Якщо любите статистику, то ось вам трохи її: ми найбільш безпечна країна у світі, ми на третьому місці за щастям і на п’ятому — за вартістю життя.

Нам, місцевим, видається, що останнім часом наша країна стає популярною й отримує надто багато уваги. У цьому сенсі ми схожі на собак породи чихуахуа: у нас точно є яскраво виражений характер, та для свого розміру наш гавкіт надто гучний. Досить часто можна почути, як ісландці на фразу «Ісландія — найкраща країна у світі» жартівливо додають: «Якщо виміряти все «на душу населення».

Найбільш безбожна країна в Європі

Та якщо ви вирішите присвятити себе служінню благовістя в Ісландії, статистика буде зовсім іншою. Ісландія — лідер зі вживання антидепресантів на душу населення. Ви, напевно, здивуєтеся, як можна це поєднати з третім місцем у світі за рівнем щастя. Усі дивуються. 85% ісландців вважають себе євангельськими християнами, але наша країна на шостому місці серед найбільш атеїстичних країн. У минулому році ми отримали звання найбільш безбожної країни в Європі. Звичайно, ці радикальні зміни у світогляді дуже впливають на життя ісландського суспільства. У 2014 році лише 29,5% дітей були народжені в шлюбі. Ісландія нині лідер за кількістю дітей, народжених поза шлюбом, а сам інститут шлюбу цінується дедалі менше.

Незважаючи на те, що Ісландія нині часто стає темою для новин, вона чомусь перебуває в сліпій зоні для місіонерів. Як і всі решта країн Скандинавії та Європи, Ісландія чомусь ігнорується церквами та місіями. Якщо неуважно читати дослідження про найбільш безбожну країну Європи, то після фрази «85% населення вважають себе євангельськими християнами» можна легко заспокоїтися й перейти до пошуку більш підходящих країн для благовістя (саме тому ми з друзями вирішили зняти документальний фільм про істинний стан справ у цій країні).

Незвичайні справи, звичайні люди

Ось у якому культурному контексті десь три роки тому ми з дружною вирішили заснувати нову церкву. Ми вирішили присвятити своє життя благовістю та зрощенню учнів і, довіряючись Богу, звершити незвичайні справи через звичайних людей.

У сучасному світі, де все зазвичай починається з феєрверків, але триває дуже недовго, ми молилися, щоб наша церква стала свідченням постійності Божої благодаті. І Бог із самого початку відповів на наші молитви. На найпершу зустріч групи з вивчення Біблії прийшло всього четверо людей, двоє з яких були я і моя дружина. То ж почалося все точно не з феєрверків! Але Бог повільно й чітко будував нашу церкву.
Через рік ми були виснажені служінням, нам була потрібна допомога. І Бог познайомив нас із церквою в Північній Вірджинії (США). Вони вже сім років витрачали колосальну кількість сил та засобів, щоб відправляти служителів в Ісландію. І шукали засновника церкви, щоб очолити їхні зусилля. Чомусь вони вирішили, що я їм підходжу! Згодом Бог послав нам ще декілька партнерів, і от тепер ми повністю присвятили себе Його праці.

Наша община «Loftstofan Baptistakirkja» (Повна радості баптистська церква, — прим. пер.) з вітальні нашого будинку перемістилася спочатку в шкільний клас, а потім і в приміщення церкви в самому центрі Рейк’явіка. У нас 20 членів (і ще декілька скоро стануть ними) і десь 30-35 прихожан, які відвідують зібрання в неділю. Ми, звичайно, зовсім не мега-церква. Але ми не перестаємо дивуватися тому, що сотворив Бог!

Захована у всіх на виду

Я можу назвати лише п’ять справжніх здорових церков на всю країну. Саме тому ми дуже раді брати участь у Божій праці в Ісландії. На даний час ми працюємо над перекладами богословських праць, щоб навчати молодих віруючих і благовістити тим, хто не знає Христа. Ми також заснували Guðfræðiskóli Íslands (Ісландську школу богослов’я). Через різні партнерські програми ми хочемо виховати майбутніх пасторів та засновників церков, щоб кількість здорових євангельських церков, які благовістять і наставляють учнів Христа, примножувалася по всій країні для Божої слави!

Будь ласка, моліться, щоб ісландці чули Євангелію, відповідали на її заклик покаянням та вірою і ставали співпрацівниками на ниві Христовій у своїй країні.

Якщо вам цікаво більше дізнатися про Ісландію, перегляньте фільм «Christian by default». Якщо ви керівник місії чи церкви, будь ласка, подумайте про те, щоб взяти участь в євангельських партнерствах у Ісландії та інших країнах, які залишаються невидимими у всіх на виду.

Гюннар ГЮННАРСОН,
www.hristiane.ru/blog/iceland

"Благовісник", 2,2017