Головна

Про нас

Останній номер

Архів номерів

Статті

Замовити друкований варіант

Пожертвування

Інтернет-ресурси

Новини Церкви ХВЄ України


Актуальне запитання

Адреси церков ХВЄ та розклад богослужінь

Благовісник у Фейсбуці



Роздуми над Словом Божим

Пророк Ілля — людина, слухняна Богові

Пророк Ілля був людиною, яка відкрито виступила проти царя і цілої країни, що потопала в ідолослужінні, в моральному і духовному занепаді. Ілля виступив проти всього цього. Але що може одна людина?

Я знав одного інженера-електрика, який працював в проектному бюро. З-поміж усіх він був єдиним віруючим, відродженим християнином і свідчив про Боже спасіння іншим. Його друзі по праці казали йому: «Бачиш — нас більшість, а ти — один». Тоді він написав на табличці: «Бог і я — більшість». Табличку він повісив над своїм столом. І його співробітники перестали насміхатися з нього. Одна людина виступила зі свідченням про Бога проти багатьох.

Але що міг зробити один пророк Ілля, коли країною керувала цариця Єзавель, яка сама вклонялася ідолові і змушувала до цього інших? Ілля був самотній. Чи міг він протистояти цареві, народу й усій системі?

Але не так важливі слова, котрі може виголосити людина. Найважливіше — це вплив, який Бог робить через особу, через Свою дитину на інших. Не слова, які ми говоримо, а наше життя з Богом. Бог має силу змінювати життя п’яниці, розпусника, злочинця, перетворюючи його на найкращого, найдосконалішого громадянина. Коли Божа сила може змінювати одне життя, вона може змінювати життя цілого народу, країни. Багато може зробити Бог через одну особу, яка довіряється Йому, як Ілля.

В час, коли в Ізраїлі більшість не визнавала Живого Бога, в час, коли народ відкинув Боже Слово, коли із свого престолу люди скинули Бога, а вклонялися ідолам, з’являється чоловік, ім’я якого означає: «Єгова є Бог!» Ілля був людиною, змістом життя якого був Бог! Куди б він не йшов чи їхав, де б він не був, його ім’я було разом з ним, воно свідчило усім: «Єгова є Бог!» У середовищі, де Бог був забутий, ім’я Боже осміяне, Ілля своїм іменем засвідчив: «Єгова є Бог!»

Важливо підкреслити і те, що Ілля вірив та вповні довірявся Богові. Написано, що він прийшов до царя Ахава і сказав: «Перед лицем Господнім я стою». Він стояв у цей час перед царем, але був свідомий, що авторитет Божий є вищий від царевого, тому він заявив, що стоїть не перед царем, а перед Богом. Ілля, довірившись Богові, зрозумів, що він може мати вплив на життя інших, зокрема на могутнього царя.

Наступне, що характеризує Іллю — це його послух Богові.

Бути послушним Богові передусім значить ухилятися від гріха, бо гріх розділяє людину з Богом. Бути послушним Богу — значить бути Йому вірним. Послух — це вірність без жодного застереження. Бути послушним Богові — це визнати Його вищість. Ілля, стоячи перед царем, каже: «Як живий Господь, Бог, що перед лицем я Його стою». Наша відданість провадить до послуху.

Через наше тіло проявляється назовні все те, що є заховане в серці. Згідно з Божим Словом, ми маємо бути храмом Святого Духа. Усім нашим єством маємо бути відданими Господові — це значить бути Йому послушним. Таким був Ілля. Будучи послушним Богові, він сказав цареві, що дощу не буде, і дощу не було. Ілля був звичайною людиною, подібною до нас, але він сказав Богові: «Ось моє життя, воно належить Тобі, Господи».

Леонід Якобчук,

з книги «Біблійні принципи життя і служіння»

"Благовісник", 2,2009

 

Українська християнська поезія