Головна

Про нас

Останній номер

Архів номерів

Статті

Замовити друкований варіант

Пожертвування

Інтернет-ресурси

Новини Церкви ХВЄ України


Актуальне запитання

Адреси церков ХВЄ та розклад богослужінь

Благовісник у Фейсбуці



Роздуми над Словом Божим

День суду

Апостол Павло був одним з найбільш вірних Господніх служителів. І я вважаю, що за його вірністю стояли три важливі чесноти: надія, любов і Божий страх. Павло мав благословенну надію на вічне життя, яка спонукувала його до вірності. Він також мав велику любов до Христа. Але Павлова вірність була зумовлена ще чимось: благоговійним страхом перед часом, коли він стане перед Суддею світу в День суду! Нині переважна більшість християн володіє тільки першими двома чеснотами. Фактично, кожен віруючий стверджує, що має надію на вічне життя; з усією щирістю каже: «Я знаю, що люблю Ісуса всім своїм серцем». Але щось губиться в ці останні дні — третя чеснота, яка спонукує до вірності, — благоговійне усвідомлення того, що в один день ми станемо перед Святим Богом і дамо звіт за кожен наш мотив, кожну думку і дію.

Однак істина про грядущий День суду — це єдине, що творить серйозних, благородних віруючих. Ті, хто не думає про це, зазвичай холодні, безпечні й поблажливі. Але факт залишається фактом, що дуже скоро кожна людна, яка будь-коли жила, буде приведена на місце суду перед обличчя Ісуса Христа (див. 2 Кор. 5:10; Рим. 14:12).

Бог зберігає книги на кожну живу душу, починаючи з Адама. Там Він записав всі прагнення і мотиви кожної особистості. А імена християн внесені також у Книгу Життя. В день суду Христос буде пам’ятати тих, хто записаний у ній (див. Мал. 3:16-17). Якщо ви любите Ісуса всім своїм серцем і очищені Його кров’ю, то ваше ім’я записане в Його пам’ятній книзі. Таким не треба боятися цієї проповіді, навпаки, вона має принести велику радість у ваше серце, коли ви бачите те, що Господь приготував тим, хто любить Його!

Апостол Іван в Об’явленні пише: «І побачив я великий білий престол і Того, Хто на ньому сидів, що від лиця Його втекла земля й небо, і місця для них не знайшлося. І бачив я мертвих, малих і великих, що стояли перед Богом. І розгорнулися книги, і розгорнулася інша книга – то книга життя. І суджено мертвих, як написано в книгах, за вчинками їхніми…» (Об. 20:11-12). Злих і безбожних людей буде суджено за все, що записано в цих книгах. Писання свідчить, що кожен буде мати змінене тіло в цей час. Грішник матиме тіло, готове до погибелі (див. Рим. 9:22). А віруючому буде дане нове тіло, подібне на Господнє! І коли закінчиться суд, Агнець встане зі Свого трону і поведе Свою паству у вічний рай. Але перед тим, як Суддя зробить це, Він скаже нам: «Прийдіть, сідайте праворуч від Мене, як діловоди суду!» Але будуть й інші перед суддівським престолом, зібрані в одну групу, паралізовану страхом та агонією! Де тепер їхні нахабні богохульства, насмішки над святим? Куди зник їхній крик?

Не так давно я проповідував в Уельському університеті і з’явилася група гомосексуалістів, несучи плакати і маючи намір зірвати служіння. Моя проповідь була про пекло, і коли я говорив — тиша від Духа Святого наповнила це місце. Мовчання було настільки німим, що один кореспондент сказав: «Мій олівець, здавалося, спричиняв шум». Ці демонстранти не могли рухатися — вони були паралізовані! І в цей момент я подумав, що так само вони стоятимуть перед Ісусом в День суду.

Уявіть тих, хто тремтить перед престолом суду: суддів, які дозволяють вбивати ненароджених немовлят; професорів атеїстичних коледжів, які наповнили ціле покоління відступництвом та ненавистю до Христа; неправдивих політиків, які витиснули молитву з нашого суспільства; безбожних президентів, диктаторів і вуличних лідерів; акторів і виробників фільмів, які зневажали Христа; художників, які зображали Його хрест в туалетах; банкірів, ділових людей, багатих, сильних і гордих одночасно, які не мали часу для Нього. Але що вони будуть робити тоді? Там вони стоятимуть і чекатимуть своєї черги. І ангел Господній проголошуватиме між ними: «…Знайте, що гріх ваш знайде вас» (4 М. 32:23).

Праведний Суддя викличе вперед свідків, які будуть свідчити за чи проти нас:

1. Перший свідок — це саме Слово Боже: «Хто цурається Мене і Моїх слів не приймає, той має для себе суддю: те слово, що Я говорив, — останнього дня воно буде судити його!» (Ів. 12:48). Отже, за кожну проповідь чи пісню, коли-небудь почуті, за кожен вірш з Біблії чи тлумачення, хоч колись прочитані, треба буде дати звіт.

2. Повстануть також такі свідки, як жителі Ніневії, Содому і цариця Шеви (див. Мт. 12:41-42). Ісус казав, що жителі Содому покаялися б, якби чули те, що ви чули: «Бо коли б у Содомі були б відбулися ці чуда, що в тобі вони стались, то лишився б він був по сьогоднішній день» (Мт. 11:23). Жителі Содому, напевно, зодягнулися б у веретища й попіл, якби вони почули хоча б частину тієї проповіді Євангелії, яку чули ви! Коли ви станете перед Суддею і ваша книга буде відкрита, ці нечестиві зберуться довкола, дивуючись. Вони будуть казати: «Ця людина має бути засудженою більше, ніж ми! Як вона могла втратити стільки можливостей? Ми не мали ні Біблії, ні людей, які постійно б нам нагадували, ні іншої можливості. Але вона мала все це!»

3. Проповідники і пастори будуть викликані вперед, як свідки: «І проповідана буде ця Єванеглія Царства по цілому світові, на свідоцтво народам усім…» (Мт. 24:14). Ми, пастори, будемо стояти і свідчити, що ви відвідували Божий дім. Ви чули свідчення проповідуваної Євангелії. І ми мусимо підтвердити перед Суддею всіх людей кожну істину, яку ви чули — чи то буде за вас, чи проти вас!

Напевно, найтрагічнішою буде доля тих людей, яких Біблія називає «невірними слугами». Це були слуги, отже вони називали себе іменем Господнім. Той слуга, що не приніс прибутку — це слуга, який заховав свій талант. Він був надто лінивим, щоб вкласти своє життя і час під Божі проценти і став «лінивим» у Божому ділі. Це була зайнята людина, яка один раз на тиждень приходила в дім Божий, щоб зберегти свій вигляд релігійності.

Що за плач і скрегіт буде там, коли відкриється книга лінивого раба! Суддя світу покаже, скільки часу і зусиль він витратив, добуваючи гроші, збільшуючи рахунки у банку, шукаючи власної безпеки, дратуючись та ігноруючи сім’ю, забуваючи про Бога і залишаючи зібрання віруючих. У той день Бог винесе вперед запис кожного зневаженого ним церковного служіння, кожної справи, виконаної з лінню та егоїзмом. Тоді прямо перед очима того раба з’явиться все те, на здобуття чого він витратив своє життя: будинки, машини, меблі, човни, одяг, ювелірні вироби, запаси та заощадження. О, яка скорбота настане в той день для людини, яка тепер не має часу для Бога! Вона за звичаєм обов’язково відвідує ранкове недільне зібрання з сім’єю, але її серце не віддане Богові! Ви ніколи не побачите її на молитовному зібранні чи спілкуванні святих, не побачите, як вона підбадьорює інших і сама підбадьорюється Господом, як велить Слово. Тому в День суду Суддя скаже: «Візьміть цього недбайливого раба і викиньте геть! Його серце не зі Мною, воно зі Мною ніколи й не було. Він не зробив Мене улюбленцем своєї душі. Інакше б щомиті його ходження Я був би у його розумі — в його бізнесі, сім’ї, у всіх його справах!»

Що ж означає День суду для переможців — дітей Божих! Перше, що зробить Суддя, — це відділить Своїх овець від козлів. Він не дозволить праведним бути разом з нечестивими. Він покличе Своїх ангелів зібрати Його стадо праворуч (див. Мт. 25:32-34).

Біблія дуже чітко каже, що ті, хто пробував у Христі і шукав Його з’явлення, будуть мати сміливість і відвагу в цей день: «А тепер, діточки, залишайтеся в Нім, щоб, як з’явиться Він, то мали ми відвагу та не були засоромлені Ним під час Його приходу» (1 Ів. 2:28), бо «любов удосконалюється з нами так, що ми маємо відвагу на день судний, бо який Він, такі й ми на цім світі» (1 Ів. 4:17).

Як же ви можете мати таку сміливість в день суду — таку радість та відвагу? Це приходить лише через пізнання Судді — як вашого Друга, Брата, Спасителя, Господа, Первосвященика, Примирителя, Заступника, Любові вашого серця — всього вашого життя! Є екзамен, який може показати, чи готові ви йти на суд, як вівця — з радістю, відвагою і сміливістю. Біблія свідчить: «Бо коли б ми самі судили себе, то засуджені ми не були» (1 Кор. 11:31). Чи хочете ви пройти цю перевірку — і осудити самих себе?

Якщо так, то поставте перед собою наступні три запитання:

1. Чи прагнете ви, чи нетерпляче чекаєте приходу Господа? Чи спрямовуєте свій погляд вперед, до дня Його приходу? Чи тужите ви за тим днем, коли Він явиться, чекаючи «блаженної надії та з’явлення слави великого Бога і Спаса нашого Ісуса Христа» (Тит. 2:13)?

Цей світ не є нашим домом. Але я запитую у вас: чи пускаєте ви своє коріння вниз? Чи ви простягаєтеся угору, молячись: «Ісусе, збережи моє серце пильним, таким що чекає і прагне приходу дня Божого». Апостол Петро закликає: «Ви, що чекаєте й прагнете скорого приходу Божого дня… пильнуйте, щоб ви знайшлися для Нього не скверні та чисті у мирі» (2 Петр. 3:12). Ми всі маємо йти вперед у нашій щоденній праці і в житті, і не забувати слова Пана, Який сказав рабові: «Торгуйте аж поки вернуся». Але в кожну мить нашого ходження наші серця мають кликати: «Прийди, Господи Ісусе!» (Об. 22:20).

2. Чи стали вороги Господа вашими ворогами? Чи вступили ви у боротьбу з тими, хто протистоїть Господу? Чи боретеся ви з плоттю, зі світом і з дияволом? Чи ж ви передали цю боротьбу іншим членам Тіла Христового? Якщо ви маєте намір стати перед світом і судити ворогів Господа в День суду, ви повинні стати їх ворогами тепер. Давид казав: «Отож, ненавиджу Твоїх ненависників, Господи, і Твоїх заколотників бриджусь: повною ненавистю я ненавиджу їх, — і вони стали мені ворогами!» (Пс. 139:21-22). Так, Ісус сказав, що ми маємо любити своїх ворогів. Але як щодо Його ворогів — тих, хто ненавидить Його, відмовляється від Його милості і благодаті і зневажає Його ім’я, обливаючи Його брудом! Ми не маємо ненавидіти людей — але ми повинні ненавидіти гріх в їхніх серцях і демонічні сили, які керують ними. Ми маємо зненавидіти зло, яке існує в цьому світі!

Ви можете сказати у своєму серці: «Цей світ був злим весь час і стає дедалі гіршим. Але що мені до того? Я буду зберігати свій одяг чистим перед Богом». Ні, ви не можете! Ми всі перебуваємо на війні, на передовій! Ворота пекла наступають, і Церква Ісуса Христа в ці останні дні, як ніколи раніше, не може залишатися нейтральною. Слово Боже запитує: «Хто встане зі Мною навпроти злочинців?» (Пс. 93:16). І коли настане День суду, я хочу сказати разом з Павлом: «Я змагався добрим змагом, свій біг закінчив, віру зберіг…» Я хочу йти вперед, воюючи на своїх колінах, сповнений святої ненависті до гріха у моєму житті й у всьому світі.

3. Чи не набули ви звички залишати дім Божий? «Не кидаймо збору свого, як то звичай у деяких, але заохочуймося, і тим більше, скільки більше ви бачите, що зближається день той» (Євр. 10:25). Це не випадково, що наступний вірш у цьому розділі говорить про «самовільний гріх» після того, як істина вже відкрита.

Воістину, це вже доведений історично факт: люди стають більш безтурботними і зневажливими саме перед судом і нещастям! Завжди перед тим, як будь-яке суспільство виходило з-під Божого контролю, люди схилялися до безпечності, накопичення, задоволень — до всього, крім Бога. І в останній момент відбувалося найгірше: віруючі починали зневажати домом Божим. Павло попереджає нас: «Тепер, коли день настільки близький, не залишайте збору свого, як багато хто вже зробив!» Не час плисти за течією або стояти вдалині від Божого дому. Це час об’єднатися з вірними переможцями!

Якщо ваша церква щонеділі є нічим іншим, ніж програмою по телебаченню, тоді, улюблені, ви не з’єднані з віруючими. Ви не отримуєте підтримки і не підтримуєте інших,як заповідав нам Господь! Замисліться, чи буде для вас, чи ні, останнє єднання Його пастви? Чи будете ви там, сповнені віри, надії, єдності і радості? Господь знає тих, хто любить Його настільки сильно, що не може перебувати далеко від Його Тіла! Я кажу вам: книги будуть відкриті в той день — а Суддя записує все тепер!

Чи пройшли ви перевірку? Якщо ви переконані у своєму серці, що не готові постати перед Ісусом — і що цей час дуже близько — тоді ви будете відповідати навіть за те, що я написав тут. Цієї однієї проповіді достатньо для того, щоб вкинути вас у вічне пекло, якщо ви не захочете змінитися. Вона буде свідком в День суду!

Девід Вілкерсон

"Благовісник", 2,2009

 

 

Українська християнська поезія